Utan maxstyrka blir unga spelare som växer under tonåren varken snabbare eller explosivare av träning.

Maxstyrka ska omsättas till snabba och explosiva rörelser som att lyfta en tyngre vikt snabbt i en frivändning och att kasta en medicinboll långt eller högt för att mäta hur explosiva spelarna blir av anpassad fysträning under tonåren.

Högst upp på många tränare och spelares önskelista står utveckling av snabbhet och mer explosivitet. För att bli mer explosiva så krävs det att spelare i tonåren redan är rörliga och snabba.

Sedan gäller det att utveckla maxstyrka som lägger grund för alla snabba och explosiva rörelser på planen. Bara hockey eller bollsport utvecklar inte maxstyrkan som behövs för att utveckla mer explosiv kraft.

Att vara explosiv är att vara maximalt stark och snabb under en väldigt kort tid. Det gäller att kunna
accelerera kropp, vikt eller redskap i en snabb och kontrollerad rörelse på kortast möjliga tid.

Bra tester för att kontrollera maxstyrkan är vanlig bänkpress, knäböj eller marklyft trots att ingen av testerna är några idrottsspecifika tester.

Tränare och spelare kan använda enkla tester som frivändning och medicinbollkast för att kontrollera effekten av ett träningsupplägg under varje träningsperiod som syftar till att förbättra snabbheten och explosiviteten i laget.

Varje spelare ska under träningsperioden förbättra sina träningsresultat för lyft, kast och hopp pass för pass. Genom att testa sin förmåga att lyfta, hoppa och kasta varje vecka märks det tydligt om träningen fungerar.

Det är annars lite snopet att göra tester efter träningsperiodens slut och märka att testresultaten inte har förbättrats av träningen.

Mest snopet är det att inte göra några tester alls när syftet är att bli snabbare och mer explosiv av anpassad träning under uppväxten.

Mäter ni några träningsresultat eller tränar ni bara på som vanligt?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://www.scienceforsport.com/olympic-weightlifting/