Endorfiner ger ibland trötta löpare känslan av ett lyckorus efter avslutad träning. Många gillar det och längtar efter nästa pass för att uppleva samma känsla på nytt.

Löpträning i medelintensivt tempo kan vara riktigt jobbigt. När man tar ut sej helt och tränar sej trött svarar kroppen med ett påslag av endorfiner och det katabola eller nedbrytande hormonet cortisol som skydd mot träningsstress, smärta och trötthet.

Många och långa jobbiga konditionspass med höga nivåer av stresshormonet cortisol i omlopp bryter ner kroppen på sikt med sämre ämnesomsättning och träningsresultat till följd.

För att skapa en hormonell balans mellan det nedbrytande hormonet cortisol och uppbyggande hormoner som kroppseget testosteron och tillväxthormon kan löpare som gillar att träna sej trötta byta ut löpningen mot kettlebells.

Vid löpning är det svårt att bygga några muskler alls medan träning med kettlebells bygger muskelmassa samtidigt som pulsen är högre i förhållande till när man springer långt.

När tränade män använder kettlebells i storleken 16 kg och swingar i 30 sekunder och vilar i 30 sekunder under 12 minuter går vilopulsen upp från 60 till över 170 slag per minut samtidigt som nivåerna för kroppseget testosteron och tillväxthormon ökar i samband med träningen.

Direkt efter träning och 30 minuter efteråt är nivåerna fortfarande förhöjda. För den som vill förbättra sin kondition och samtidigt skapa en god hormonell balans är det klokt att trötta ut sej med kettlebells några gånger i veckan istället för att springa sej trött.

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0000000000000474