Många barn och ungdomar drömmer om att bli hockeyproffs. Varje år draftas 200 av världens bästa hockeyspelare i 18-20 års ålder och ges en möjlighet att spela proffshockey i världens högsta liga NHL. Många draftade spelare får oftast ett kontrakt men långt ifrån alla tar en plats i laget.

Av alla unga spelare som spelar en TV-puckfinal är det under 5 procent som får chansen att prova lyckan som proffs i USA. Den stora gruppen spelare som spelat final i TV-pucken och sedan hamnar på ett av landets alla hockeygym spelar senare i division 1 och får jobba sig uppåt därifrån för att först bli proffs på hemmplan i SHL.

En idrottsvetenskaplig studie från Högskolan i Halmstad visar att 1RM knäböj är en övning som stämmer bra överens med snabbheten på isen när man testar en grupp duktiga svenska spelare i hockeyns division 1.

Knäböj finns inte med som test på en NHL Entry Draft men stämmer lika bra överens med maxprestationer på is som ett Wingate test och ett stående längdhopp som ingår i en NHL Combine för att utvärdera draftade spelare för vidare spel i världens bästa hockeyliga.

Testresultatet för 1RM maxstyrka i knäböj är enligt svenska studier lika bra som mer etablerade tester som Wingate test och stående längdhopp som utgör några av testerna på en NHL combine.

På samma sätt som 1RM knäböj kan användas för att bedöma en spelares atletiska förmåga vid hopp, sprint och övningar som utvecklar power off ice går det att koppla ihop maximal benstyrka med istester för skridskosnabbhet och åkstyrka.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

http://hh.diva-portal.org/smash/get/diva2:637696/FULLTEXT01.pdf