Idrottare som råkat ut för hjärnskakning råkar lättare ut för korsbandsskador enligt en nygjord studie på the University of Wisconsin-Madison i Usa.

Inom en period av 90 dagar efter att idrottaren är tillåten att återvända till träning och tävling efter en hjärnskakning är risken 2.5 gånger så stor att råka ut för en efterföljande knäskada.

Skadorna som kartlagts och registrerats i studien är knäskador av typen som uppstår utan kontakt med andra idrottare.

http://www.stack.com/a/how-concussions-increase-acl-injury-rates

En liknade studie från the University of North Carolina slår fast att skador på underkroppen är vanligare hos
idrottare efter en hjärnskakning.

Hjärnskakning till följd av direkt eller indirekt våld mot huvudet har blivit vanligare inom flera sporter.

I kontaktsporter som ishockey och amerikansk fotboll har problemet med hjärnskakning gjort att proffsligorna NHL och NFL ser över regelboken för tacklingar och kroppskontakt som förändrar en del av det fysiska spelet.

Orsaken till att idrottare är mer skadebenägna efter en hjärnskakning kan förklaras med en avvikande motorisk funktion till följd av neuromuskulär obalans med nedsatt kroppskontroll.

En motorisk funktionsstörning efter en hjärnskakning kan förändra reaktionsförmågan hos idrottare som gör att
annars invanda rörelsemönster försämras så pass att knä och korsbandsskador uppstår utan kroppskontakt med andra idrottsutövare.

Har ledarna i ditt lag tillräcklig kunskap om hur omhändertagandet på kort och lång sikt ska ske efter en hjärnskakning?

American Journal of Sports Medicine
All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

DOI: 10.1177/0363546515622387