Att få vara frisk och kry är en framgångsfaktor när det drar ihop sig till streckstrider, slutspel och finaler. Lag och spelare som är tränade för uppgiften och tränar smart har lättare att hålla sig fria från förkylningar.

Kroppen är mer mottaglig för förkylningsvirus timmarna efter hård träning. Svackor i immunförsvaret uppstår vid muskeltrötthet och hög energiförbrukning som uppstår vid längre träningspass som överstiger 60 minuter.

Efter ett antal längre krävande träningspass sänks immunförsvaret. Ökad träningsvolym och belastningsökning i samband med tyngre träningsperioder eller träningsläger gör kroppen mer mottaglig för förkylningsvirus.

En Norsk studie från Olympiatoppen baserad på träningsdagböcker visar att flygresor utgör en ökad risk att drabbas av virussjukdomar. Det gäller därför för lag som flyger mycket att ha en bra plan för att minska risken att bli sjuk

Ett enkelt sätt som fortfarande fungerar utmärkt är att tvätta händerna och undvika att ha fingrarna i munnen.

Forskning visar att kortare träningspass och kontrollerad träning under träningsläger och intensiva tävlingsperioder minskar förkylningsrisken.

Ökad stress i samband med långa resor, träning och match försvagar immunförsvaret. Immunforskare på Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund rekommenderar idrottare att sova, äta och dricka vatten för att fylla på med ny energi efter hård ansträngning för att minska risken för att drabbas av förkylningsvirus.

C-vitaminer halverar risken för vanliga förkylningar hos idrottare som utövar fysiskt krävande sporter. C-vitaminet har även en förmåga att mildra symtomen och förkorta längden av förkylningen

Det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och ökad infektionsrisk. Ett dagligt D-vitamintillskott stärker immunförsvaret.

Att träningsplanera för kortare träningspass och längre vila för fullgod återhämtning är ett sätt att minska risken att bli sjuk i förkylningstider. Aktuell forskning berättar att kortare träningspass, handtvätt och dagliga tillskott av C och D vitaminer förbygger virussjukdomar.

Tidskriften Idrott & Kunskap

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se