Många idrottare tränar och tävlar med uttalad energibrist. Relativ energibrist eller låg energitillgänglighet uppstår när balansen mellan dagligt kaloriintag och mängden energi som finns kvar efter träning och tävling inte räcker till för att upprätthålla kroppens normala funktioner som hormonbalans, immunförsvar och god ämnesomsättning.

Kronisk energienergibrist uppstår lätt när det saknas tid för tillräcklig återhämtning genom sömn, vila, mat och dryck mellan träning och tävling.

I samband med högintensiv fysisk aktivitet minskar aptiten samtidigt som energiförbrukningen ökar upp till 48 timmar efter hård fysisk ansträngning.

Vid konferensen "Mat och fysisk aktivitet för hälsa och prestation" som arrangerades av Swedish Nutrition Foundation berättar forskare från Institutionen för nutrition och idrott på Köpenhamns Universitet att nästan 70 procent av undersökta tävlingscyklister och väldigt
många löpare och andra idrottare som utövar lagsport och individuella grenar uppvisar relativ energibrist i samband med träning, tävling och match.

Utvecklade kunskaper om kost med smart träningsplanering tillsammans med ett tävlingsschema som tillåter idrottsutövare i alla åldrar att återhämta sig fullt ut mellan varje ny träning och tävling hjälper till att hålla tävlingsformen fortsatt hög med god balans mellan kaloriintag och total belastningsmängd och så att tillförd energi räcker för att träna, tävla och leva ett liv med fungerande hormonnivåer, god ämnesomsättning och ett bra immunförsvar.

Läs mer: Idrott & Kunskap


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se