När sommaren är slut kommer många talangfulla spelare som inte tagit plats i en klubb som jobbar med spelarutveckling efter en röd föreningstråd att sluta träna för att utveckla sina fysiska färdigheter och istället ägna sig enbart åt ungdomshockey utan fysträning under tävlingssäsongen.

Även om Riksidrottsförbundet vill, Svenska Ishockeyförbundet vill och spelarna själva vill så är det på många håll svårt för landets talanger att utvecklas till elitspelare för spel på en högre nivå utan den röda träningstråden som följer laget och spelarna året runt

Med rätt stöd och elitförberedande träning, helst i den egna föreningen, ska alla ungdomar som själva vill få möjlighet att göra en elitsatsning tillsammans med kunniga och utbildade tränare enligt Riksidrottsförbundets Idéprogram Idrotten Vill.

http://sportidrott.se/articles/view/elitforberedande-traning-for-battre-halsa-och-sport

http://www.sisuidrottsutbildarna.se/globalassets/sisu-idrottsutbildarna/dokument/idrottens-himmel-o-helvete/idrotten-vill-kortversion-webb.pdf

Ungdomsspelarna räcker ofta inte till när det är dags att fylla A-lagen oavsett division. Division 1 tar utbildade spelare från landets hockeygymnasier och breddlag i division 2 och 3 som har svårt att lyfta upp ungdomar ur det egna ledet importerar både 5 och 6 spelare från Nordamerika för att komma till spel på lokal nivå.

Toppklubbar som HV71, Frölunda, Skellefteå med flera andra klubbar jobbar efter en röd föreningstråd för unga spelare som vill träna och spela för att på sikt ta en A-lagsplats. Inte sällan kommer topplagens unga spelare från lokala småklubbar och breddföreningar runt om i landet.

I någon av toppklubbarna får redan bra ungdomsspelare möjligheten att träna och spela under sakkunnig ledning som hjälper lovande unga spelare att infria sina mål om spel på elitnivå som junior.

Samtidigt som en mindre grupp framgångsrika ungdomsspelare tagit sig till någon av storklubbarnas akademier tränar den stora mängden unga hockeyspelare som drömmer om en karriär inom elithockeyn utan en röd tråd med sakkunnigt stöd, fystränare, tester och individanpassad träning trots att nästan all fysisk förmåga som efterfrågas för spel på en högre nivå är lättast att utveckla under hela tonårsperioden.

Svenska Ishockeyförbundet rekommenderar ett fyspass för varje ispass men både breddlag och elitlag saknar en röd tråd för spelarutveckling och får i många fall inte utvecklingsarbetet gjort.

Hur ser den röda tråden för talang- och spelarutveckling ut i ditt lag och din förening?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se