Skolan och idrottsföreningens minsta beståndsdel är inte längre individen utan familjen som har en tendens att lägga sig i hur utbildade lärare och tränare planerar och genomför utveckling av barn och ungdomar under uppväxten.

När föräldragruppen lägger sig i kärnverksamheten och blir en maktfaktor på skolan och i den lokala idrottsföreningen avstannar utvecklingen.

Lärare och tränare berättar i media hur man undviker att ta konflikter med unga spelare för att slippa konsekvenser och samtal från upprivna föräldrar med en helt annan uppfattning om hur utbildning och utveckling ska gå till.

Individuell utveckling under barn och ungdomsåren innebär i bästa fall att spelarna i laget tränar och tävlar på olika sätt för att utvecklas i sin sport.

När jag själv utbildar instruktörer och tränare från olika sporter i individanpassad träning så kommer vi ofta till en diskussion där flera kursdeltagare undviker att dela på sina träningsgrupper för att föräldrarna inte vill.

Riksidrottsförbundets RF idéprogram Idrotten vill, uttrycker att varje utövare av sport ska ges en chans att göra en egen elitsatsning om viljan och ambitionen finns där Idrotten vill att övergången mellan barn- och ungdomsidrotten ska ske successivt och att hänsyn ska tas till individernas olika behov, förutsättningar och utvecklingstakt.
http://www.rf.se/imagevaultfiles/id_29061/cf_394/idrotten_vill_09_kort_webbvers_singlep.pdf

När föräldrarna sätter sig över utbildarnas syften och mål med individuell träning kommer många satsningar att stanna av. Riktigt unga spelare byter tränare och lag.

Lite äldre spelare byter agent och tränare som fått nog säger upp sig själva när familjen talar om hur illa den yrkesverksamma och ideella tränaren värderar och utvecklar individens kunskaper under utvecklingsåren.

Det är inte bara bollsport och hockey som drabbas av den moderna familjens framfart. Ridning och individuella idrotter drabbas också av familjens egna experter som talar om hur ungdomsverksamheten ska bedrivas för att leda till egna barnens utveckling.

När idrotten och skolan har satt sig själva i en situation där familjerna blivit betalande kunder får man brottas med uttryck som att -kunden alltid har rätt.

Här sitter både skolan och idrotten med ett gemensamt problem som kan lösas genom kunskapsdriven utveckling där barn och ungdomar tillsammans med sina föräldrar ingår i ett långsiktigt utbildningsprogram som vilar på vetenskaplig grund.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se