Först på bollen. Att vara först på bollen är ett vinnande koncept i nästan alla bollspsorter och det gäller för tränare och spelare att träna för att bli snabbare på 10-20 meter under hela uppväxten för att utveckla snabbheten.

Accelerationssnabbheten på 10 meter är viktigare att träna än att utveckla topphastigen på 100 meter när spelare som befinner sig före, under och efter puberteten tränar för att bli snabbare på planen där det sällan lämnas utrymme för någon top-speed. Accelerationsförmågan däremot avgör ofta vem som är snabbast till bollen.

När juniorspelare på elitnivå testar 10 meter sprint med tre olika starter i form av stående start där tidsmätningen startar när löparen passerar den första fotocellen jämfört med tester med startknapp för fot eller hand ger fotknapp den bästa tiden och handknapp den långsammaste tiden i förhållande till stående start framför en fotocell.

Studien som gjorts i syfte att jämföra tillförlitligheten och noggranheten vid tester på 10-20 meter sprint för olika lagsporter visar att alla tre startalternativen fungerar men att testmetoderna inte ger jämförbara resultat.

https://www.researchgate.net/publication/7093882_The_Reliability_of_Ten-Meter_Sprint_Time_Using_Different_Starting_Techniques

Det gäller för tränare och spelare som upprepat vill testa och träna 10-20 meter sprint att välja mellan handstart eller fotstart med knapp eller stående start framför en fotocell att få jämförbara testresultat som visar att spelarna utvecklar snabbheten på korta sträckor.

Tränare och spelare som sällan eller aldrig testar om träningen för snabbhet fungerar ska först lära sig att genomföra ett sprinttest med start- och löpteknik och sedan hålla sig till en och samma typ av startmoment för att utvärdera om utvecklingen av accelerationssnabbheten på 10-20 meter sprint påverkas av träning och inte av själva testmetoden

Upprepade tester av snabbheten på korta sträckor som 10-20 meter före, under och efter puberteten visar att träningen för snabbhet fungerar och att spelare i utvecklingsbar ålder som vill spela på en högre nivå blir snabbare på och utanför planen.

Utan snabbheten är det svårt för annars duktiga juniorer som vill träna och spela som senior. När testade spelarna i ditt lag sprintsnabbheten på 10 meter senast?


National Strength & Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

DOI: 10.1519/R-17084.1