Under veckan bjöds förbundskaptener, landslagstränare, elittränare, fystränare, lärare på RIG och NIU samt elittränare med aktiva på junior- eller seniornivå med koppling till landslagsverksamhet in av Riksidrottsförbundet RF till Bosöns Utbildingscentrum för en Nätverksträff på temat power.

http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/elitidrott/utbildningar-och-natverkstraffar/buc---natverk-power-nov-18.pdf?w=900&h=900

Juan Alonso som jobbar i labbet på Bosön föreläste om forskning som förklarar förhållandet mellan kraft och hastighet och visade med hjälp av fystränaren Victor Lejon hur tyngre lyft som följs viktade hopp på olika belastningar kan användas för att utveckla explosiv kraft eller power som spelar en avgörande roll i alla snabba och explosiva sporter.

Amerikansk fotboll är den lagsport som ställer högst krav på spelarnas explosiva förmåga. Niclas Carlson från Gävle har varit fystränare för de Svenska landslagen i amerikansk fotboll på junior och senior nivå under 12 år.

Tillsammans med Robert Johansson från Amerikansk Fotboll RIG i Uppsala berättade Niclas Carlson om hur Svensk amerikansk fotboll har utvecklats från "rörlig och stark" till "snabb och explosiv" med hjälp av målmedveten träning under många år.

Robert Johansson visar hur tester och träning för power och speed på RIG i Uppsala går till samt vilken utrustning och vilken belastning som används för att utveckla snabba och explosiva rörelser på och utanför planen.

Med relativt lite träning och ett fåtal övningar har spelarna på RIG blivit riktig snabba av systematisk träning och kan mäta sig på hög nivå bland duktiga spelare i Europa och andra delar av världen.

Genom att mäta, bokföra och utvärdera varje spelares träningsresultat kan träningen anpassas på individ och gruppnivå. Målet på Riksidrottsförbundets Idrottsgymnasium RIG är att anpassa träningen för tävlingsprestationer på internationell hög nivå.

Med hjälp av avancerad mätutrustning som 1080 Sprint och några träningsappar i mobilen får spelarna på Amerikansk Fotboll RIG i Uppsala möjlighet att utvecklas under fystränaren Robert Johanssons ledning.

Den explosiva förmågan, power, är examen på ett långvarigt och systematisk utvecklingsarbete som börjar med grunder som balans, koordination och rörlighet. När unga spelare är rörliga nog att kunna utföra övningar som knäböj, marklyft, bänkpress, frivändning och sprint med rätt teknik ska arbetet inriktas på att utveckla 1RM maxstyrka som matchas mot förbundets kravprofil för utveckling av den atletiska förmågan med tunga lyft, olika hopp, start, stopp och snabba riktningsförändringar i hög fart.

1RM maxstyrka påverkar både hoppstyrkan och löpstyrkan och ska tränas regelbundet även under själva tävlingssäsongen. Utan maxstyrka eller rörlighet är det inte möjligt att utveckla den power som krävs för att träna och tävla i snabba och explosiva sporter på en högre nivå.

Svaga och otränade ungdomar som passerat puberteten utvecklar den explosiva förmågan genom att träna 1RM maxsstyrka vid sidan om annan träning under uppväxten.

Med nyvunnen kunskap i ämnet power kan förbundskaptener, landslagstränare, elittränare, fystränare och lärare på RIG och NIU som deltar vid Nätverksträffen på Bosön använda de träningsmetoder som Juan Alonso, Niclas Carlson, Victor Lejon och Robert Johansson beskriver i teori och praktik för att utveckla
mer explosiv kraft i sina egna sporter.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se