Med ett individuellt träningsupplägg för spelare som befinner sig strax före, under eller efter puberteten kan ungdomar som utvecklas tidigt eller sent och spelar i samma lag ges rättvisa chanser och möjligheter att utvecklas i sin sport genom individanpassad träning.

Det gäller att både spelare och föräldrar ser skillnaden på "individuell utveckling" och "särbehandling" och förstår värdet i att barn och ungdomar tränar, spelar och matchas på ett sätt som motsvarar spelarens ålder, mognadsgrad och kunskapsnivå.

Individanpassad utveckling ligger helt i linje men vad Idrotten vill och Riksidrottsförbundet rekommenderar

Även om ambitionsnivån i många föreningar är att bedriva indivduellt anpassad träning av barn- och ungdomar orkar inte alla ledare ta matchen med barnen och deras föräldrar när det gäller att splittra kompisgäng som tidigare utövat barnidrott tillsammans, för att kunna utveckla varje spelare individuellt genom mognadsanpassad träning under ungdomsåren.

Missförstånd, okunskap och ett uttalat misstroende mot tränaren, sporten och klubben kan olyckligt sätta stopp för det som idrotten vill. Att alla barn- och ungdomar ska utvecklas i sin egen takt.

Att dela på lag som följts åt under perioden 8-12 år kan ibland vara nödvändigt för att ungdomar som utvecklats olika i de tidiga tonåren ska ges samma möjligheter att utvecklas i sin sport.

Spelare i tonåren som mognadsmässigt är både ett och två år före sina lagkamrater kan ha utvecklat en styrka och uthållighet som räcker för en hel match medan spelare som är sent in i puberteten inte hunnit utveckla de fysiska färdigheter som kan kopplas till en viss åldersnivå.

Det gör att speltid och träningstid kan och ska anpassas för att förebygga skador och utveckla varje individ före, under och efter puberteten.

Med ett modernt synsätt på barn och ungdomars utveckling och med ett sunt förhållningssätt till träning och tävling kan alla föreningar som vill, bedriva en verksamhet som tar hänsyn till att barn och ungdomar utvecklas olika under uppväxten.

Oavsett om föreningen bedriver bredd eller elitverksamhet i sina lag kan rätt utbildning av tränare, spelare och föräldrar öppna upp för indivdanpassad träning utan att spelare och deras föräldrar känner sig orättvist behandlade eller förbisedda av egna klubben och lagets tränare.

http://webcoach.se/pages/view/fotboll

Hur fungerar det i ditt lag med individuell utveckling?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se