De kan i ren okunskap uppfattas som att duktiga tränare är orättvisa som toppar laget med de bästa spelarna när de i själva verket ser till att anpassa spelet med hänsyn till den enskilda spelarens fysiska förutsättningar.

Det är i stridens hetta lätt att tycka att det är orättvist mot spelarna när inte alla får lika mycket speltid när laget deltar i seriespel, cuper och större turneringar.

En duktig tränare med god kunskap om spelarutveckling har både en kort och en långsiktig plan för varje individ som gör att några spelar mer och andra spelar mindre på match.

Ett ungdomslag som består av spelare med olika träningsbakgrund ska tränas och matchas individanpassat under de viktiga utvecklingsåren när unga spelare ska utvecklas från ungdom till junior.

Speltiden behöver ibland anpassas så att spelare som är bättre tränade spelar mer medan spelare som inte är tränade för uppgiften får mindre speltid.

Spelare som inte klarar av att återhämta sig till nästa byte eller match ska matchas mer försiktigt av en duktig ungdomstränare som följer talang och utvecklingsplanen och gör sitt bästa för att undvika skador som uppstår till följd av en allt för hög belastning på unga spelare som inte är tränade att spela flera matcher i rad.

De fysiska färdigheter som spelet kräver och efterfrågas på junior nivå är något som unga spelare får på träning och inte på match.

Att i demokratisk ordning kräva lika mycket speltid för alla unga spelare som deltar i seriespel, cuper och turneringar kan vara ett avsteg från den talang och utvecklingsplan som ligger till grund för den egna föreningens och förbundets idrottsliga verksamhet.

Kraven på tränaren bör därför inte handla om lika mycket speltid när laget spelar match utan om att varje spelare får tid att utvecklas i sin egen takt genom systematisk träning under ungdomsåren.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se