Flera spelare, tränare och lag i alla åldrar har hakat på senaste årens träningstrend och valt att följa ett viktreduceringsprogram med extrema intervaller under samlingsnamnet ECP under sommaren i hopp om att utveckla styrkan och snabbheten till nästa säsong.

Senaste årens hetaste träningstrend är att träna högintensiva intervaller enligt High Intensity Interval Training eller HIIT.
Många personliga tränare tar trenden ett steg till och tränar sina adepter med hjälp av ett extreme conditioning program, ECP
som tagits fram för att göra motionärer som gillar att svettas och att förbränna maximalt med kalorier på kortast möjliga tid.

HIIT har i olika studier haft bra effekt på idrottsutövare med olika träningsbakgrund som vill utveckla prestationsförmågan medan tuffare intervallträning som ECP som följer extrema program funkat bäst för vuxna motionärer som snabbt vill komma i sommarform genom
att bli av med underhudsfettet.

Hur träningstrender som högintensiva intervaller, HIIT och den extremare träningsformen ECP som gjort succé bland vuxna som snabbt vill bli av med underhudsfett, fungerar på barn och ungdomars utveckling av den atletiska förmågan har forskningen inte så bra koll på i dagsläget.

Det gäller som tränare att vara vaken på om sommarträningen för laget är utformad för att bygga muskler eller att bli av med underhudsfett. Skillnaden mellan HIIT och ett extreme conditioning program, ECP, är vilotiden mellan varje övning.

Medan HIIT bygger på korta träningstider och minst lika långa vilotider med fokus på rörelsekvalitet är ECP en extremare intervallform där arbetstiden är lång och vilotiden minimal med tonvikten på rörelsekvantitet med målet att hinna med så många repetitioner som det går på tid.

Både HIIT och ECP använder komplexa övningar som frivändning, knäböj, marklyft och hopp med inslag av olika teknikkrävande tävlingsgrenar hämtade från Crossfit, MMA, boxning och andra kampsporter som får deltagarna att tro att dom tränar på ett effektivt sätt.

När antalet repetitioner är viktigare än det tekniska utförandet vid ECP som står för ett extremt conditioning program blir utförandet lidande när unga spelare tränar sig riktigt trötta på sommarfysen i hopp om att bli bättre i sin sport till nästa säsong.

Att hoppa sig trött eller lyfta lätta vikter snabbt under lång tid med kort vila mellan varje övning är ett sätt att träna uthålligheten utan att musklerna för den skull blir större eller starkare trots att unga spelare blir totalt utmattade under träningspasset. Tröttheten gör att det inte går att vara upprepat stark, snabb eller explosiv.

Även om övningarna i HIIT och ECP är samma typ av övningar som används av idrottsutövare av snabba och explosiva sporter kommer träningseffekten att utebli när arbetstiderna är för långa och vilotiderna för korta.

Det går helt enkelt inte att bli starkare, snabbare eller mer explosiv i sin sport när träningen är utformad för att förbättra uthålligheten och att gå ned i vikt. Enligt träningsläran ska arbetsinsatsen för unga spelare som vill bli större, starkare och snabbare av sommarträning pågå under några få sekunder medan vilotiden ska vara upp till 5 minuter mellan varje ny övning.

När intervallerna istället är utformade så att arbetstiden är längre och vilotiden är väldigt kort har träningsformen visat sig vara effektiv för vuxna som vill träna i grupp och bli rejält trötta
och svettas mycket för att snabbt gå ned i vikt.

Ingen gång i livet är det så lätt att bli snabbare, starkare, större, mer uthållig och explosiv av rätt träning som under barn- och ungdomsåren. Det gäller att skaffa sig större och starkare muskler för att lära sig rätt teknik och att hålla sig fri från skador för att utvecklas i sport. På trötta ben är det svårt att utveckla rätt teknik.

Har du som tränare koll på om spelarna i laget tränar efter ett anpassat träningsprogram med arbetstider och vilotider som på vetenskaplig grund leder till större och starkare muskler eller om sommarträningen för ditt lag består av samma extrema intervaller som gjort succé bland vuxna motionärer som vill förbruka så många kalorier som möjligt för att snabbt gå ned i vikt.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se