Med mer muskler på armar och ben är det lättare att undvika skador samtidigt som prestationsförmågan ökar i de övre tonåren. Det gäller att gå från en matchvikt på 70 kg till +80 kg för spel på en högre nivå som junior och senior.

När unga spelare tar steget från ungdom till junior är det träning som ger mer muskler på kroppen som gäller för att skaffa sig fördelar i det fysiska spelet med eller utan puck.

Träning för att bygga mer muskler ställer stora krav på god balans mellan träning och återhämtning genom vila, sömn och mat.

Det gäller att träna målinriktat och tänka på att det är under återhämtningen som kroppen blir både större och starkare. Med för mycket träning och lite vila leder inte träningen till önskade resultat

Skivstångsträning med övningar som knäböj, bänkpress och marklyft belastar flera leder och muskelgrupper samtidigt och lämpar sig bra för unga spelare som vill gå upp i vikt under sommaren.

Belastningen ska vara relativt hög och ligga på 55-75 procent av 1RM för att stimulera muskeltillväxt. Träningsvärk hör till och det kan behövas 2-3 dagars vila mellan träningspassen.

Antalet repetitioner ska ligga mellan 6-12 och antalet set varierar mellan 3-5. Vila 1-2 minuter mellan varje nytt set. Utan vila är det svårt att få resultat.

När träningen inriktas på att bli större kan några tunga lyft i syfte att förbättra maxstyrka inleda träningspasset följt av explosiva höga eller långa hopp. Vila flera minuter mellan övningarna och avsluta med att träna för att öka muskelvolymen i slutet av passet.

Muskeltillväxt sker vid 6-12 repetitioner med en belastning på stången som motsvarar 55-75 procent av 1RM. Ett bättre 1RM gör att belastningen på stången blir högre och att träningen lättare leder till att musklerna blir större av träning.

Det är hög tid redan nu för en ung hockeyspelare som fått uppgiften att gå upp i vikt under sommaren att börja träna för att bättre passa in i spelet till nästa säsong.

Speciellt spelare som tagit steget från U16 mot J18 och J20 nivå behöver lägga på sig mer muskler på kroppen för att kunna mäta sig mot seniorer på elitnivå om bara ett par år.

http://www.americanfootballinternational.com/intelligent-training-building-muscle-hypertrophy-training-football/

Hur gör ni i ditt lag under sommaren. Följer ni ett träningsprogram som bygger muskler eller tränar ni på samma sätt som vuxna i grupp som vill gå ned i vikt?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se