Att bygga fler ishallar står högst upp på önskelistan när vuxenvärlden försöker locka fler barn att spela hockey.

Flera studier visar att unga spelare som ska utvecklas av träning och tävling inte rör pucken mer än 20 sekunder i snitt per spelad match.

Genom att dela rinken på tre lika stora delar och spela cross-ice hockey i väntan på att lokala kommunpolitiker ska ta beslut om att bygga fler hallar kan ungdomstränare fristätta mer istid till fler spelare och utveckla barn i hockey under tiden.

Med samma mätmetoder som spelare i NHL använder på träning och match har barn i 8 års ålder analyserats under träning på full plan, halv plan och cross-ice som spelas mot två mål tvärs över planen.

Med smart planering och mätresultat från modern teknologi kan barn- och ungdomstränaren anpassa en hockeyträning för att utöka tiden för puckinnehav, antal passningar och fler skott på mål.

Vid cross-ice hockey ökar närkampsspelet i kamp om pucken till det dubbla i jämförelse mot spel på halv eller fullstor plan. Spelarna tvingas att ta snabbare beslut när det är trångt på isen.

Puckinnehavet och antalet passningar mer än fördubblas och mottagna passningar femdubblas när planen minskas från fullstor till cross-ice.

Målvakterna tar emot dubbla antalet skott per minut under cross ice hockey och utespelarna lär sej att arbeta med högre intensitet och skjuter 6 gånger fler skott på mål när isytan är begränsad.

Statistiken för cross-ice hockey efterliknar spelet i vuxen ålder mer än om unga spelare spelar på halv eller fullstor plan.

Om hockey ska bli roligare för fler spelare behöver det hända mer än att var och en rör pucken mer än bara under några sekunder per match.

Cross-ice vid både träning och match är en viktig del i spelarutvecklingen.

6x more shots on goal/player
5x more passes received/player
2x more puck battles/player
2x more puck touches/player
2x more pass attempts/player
2x more shot attempts/player
2x more change of direction pivots

1.75 shots/minute vs 0.45 shots/minute playing full ice
Turns out the actual stats of the U8 game resemble those of an NHL game.

Simply put by Bob Mancini, Manager of USA Hockey Athlete Development Model, ” The numbers show what is good for a child.”


National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se