Bålen ska vara stabil utan att ryggraden roterar eller vrider sig under belastning som uppstår vid start stopp och snabba riktningsförändringar på träning och match.

Snabbhetsträning för unga spelare sker lättast före 12 års ålder och består av övningar som underlättar snabba
rörelser på och vid sidan av planen.

I ett ungdomslag finns möjligen en eller två naturligt snabba spelare som rör sig riktigt kontrollerat och snabbt. Även om alla spelarna i ett lag inte är snabba av naturen så kan alla spelare i laget bli snabbare av åldersanpassad träning under uppväxten.

Enkla tester som plankanövningar räcker till en början för att testa och träna unga spelares stabilitet och vridstyvhet. Unga spelare som inte klarar att hålla vanliga variationer av plankan under 5-10 sekunder kan med hjälp av övningen testa och träna sig stabilare och mer vridstyva för att förbättra snabbheten framåt, bakåt och i sida. Genom att använda enkla stabilitetsövningar för tester och träning från start blir det riktigt bra till slut.

Efter plankan kan sammansatta böj- och sträckövningar av fotled, knäled, höftled som knäböj och utfallssteg med eller utan yttre belastning och full koll på stabilitet och vridstyvhet av bålen användas för att utveckla snabbheten hos varje enskild individ.

Med kontrollerad vridstyvhet i ryggen är det lättare för en ung spelare att gå vidare med rotationsövningar där bålen är fortsatt stabil utan att vridas eller böjas när resten av kroppen roteras exempelvis vid sidokast med boll.

Att träna på anti-rotation i olika variationer av plankan och att lära sig att träna rätt utan att ryggen roterar eller vrider sig okontrollerat är grundläggande för alla unga spelare som tränar för att bli snabbare av åldersanpassad träning.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se