När hockeyklubbar, tränare, agenter, spelare och spelarnas föräldrar pratar fys med fystränaren är det ofta snabbhet och explosiv förmåga som står högst upp på önskelistan när spelare som lämnat U16 bakom sig ska utvecklas genom anpassad fysträning under våren och sommaren

Snabba och explosiva rörelser med bibehållen kroppskontroll ställer stora krav på att spelarna har tränat fys med U16-laget vid sidan av isträning och matcher under vinterhalvåret.

Enbart hockey utvecklar inte spelarnas fysiska förmåga och försämrar testresultat för rörlighet, styrka, snabbhet och explosiv kraft som kan vara riktigt körda i botten efter hockeysäsongens slut.

Duktiga U16-spelare spelar ibland med Flera lag och kan komma upp i 3-5 matcher på en vecka där brist på tid för återhämtningen inte tillåter att att spelarna blir starka, snabba eller explosiva av träning under uppväxten.

Snabbhet ska tränas när spelarna är 10-12 år och har lättast att lära sig att utföra snabba rörelser. I den motoriska guldåldern som inträffar före puberteten ska träningen inriktas på löpskolning, hoppskolning och tekniska moment som utvecklar snabbheten.

Svenska Ishockeyförbyndet rekommenderar ett fyspass för varje ispass. Naturligt snabba och rörliga barn blir stelare och långsammare under puberteten av enbart hockey när fysträningen uteblir.

Rörlighet och övningar som utvecklar snabbhet ska tränas under hela barn och ungdomsperioden för att underlätta övergången från ungdom till junior.

Explosiv förmåga är en kombination av styrka och snabbhet. Efter puberteten ska redan rörliga och snabba ungdomar träna styrketräning med relativt tung belastning för att bli starkare.

Den som har tränat ett fyspass för varje ispass under barn och ungdomsåren och är rörlig, stark och snabb när laget kör fystester före, under och efter säsong kan utveckla både snabbheten och den explosiva förmågan efter puberteten.

Alltför många spelare har varit för upptagna med att spela hockey under säsongen och har helt glömt bort att utveckla de fysiska färdigheter som behövs för att ta steget från U16 för spel på en högre nivå.

Om snabbhet och explosiv förmåga ska bli verklighet under sommaren ska rörligheten och styrkan redan finnas där. En bra fystränare anpassar träningen efter varje individ och leder träningen mot önskade resultat till nästa säsong.

All Sport & Idrott

http://www.webcoach.se/pages/view/hockey

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se