Det är snart dags för unga hockeyspelare att gå på is. Redan efter några veckors vila från sommarens styrketräning försämras resultaten för nyvunnen styrka.

Barn och ungdomar som tränar för att utvecklas fysiskt och tekniskt i sin sport ska enligt Position statement on youth resistance training, The 2014 International Consensus styrketräna 2-3 gånger i veckan året runt under hela uppväxten.

Position statement on youth resistance training: The 2014 International Consensus
https://www.researchgate.net/publication/256929167_Position_statement_on_youth_resistance_training_The_2014_International_Consensus

När sommaren är slut är det dags att testa om sommarträningen med laget har fungerat. Vanligtvis blir unga spelare som följer ett träningsprogram under sommaren 30-40 procent starkare.

Beroende på hur träningen har utformats och hur spelarna skött sin träning under sommaren kan styrkeökningen hos unga och relativt otränade killar och tjejer i de tidiga tonåren variera mellan 10-90 procent.

Förutom övningsval, belastning, vilotider och träningsvolym spelar tränarens kunskaper och förmåga att träna ungdomar stor roll för träningsresultatet.

Med vikter som är tillräckligt tunga för att göra unga spelare starkare av styrketräning är antalet träningspass per vecka avgörande. 2-3 korta styrketräningspass i veckan med ett fåtal stora basövningar som knäböj och marklyft utförda i 2-3 set och ett fåtal repetitioner är tillräckligt för att skapa en styrkeökning hos ungdomar som vill bli starkare och snabbare av styrketräning.

Med hjälp av återkommande tester och anpassad styrketräning ska test- och träningsresultat för barn och ungdomar utvärderas för att säkerställa att träningsgruppen utvecklar sina fysiska färdigheter på rätt sätt med chans till individuella justeringar för spelare
i laget som befinner sig före, under och efter puberteten och behöver anpassa sin träning efter det.

Hur brukar ni göra i ert lag efter sommaren. Kör ni ett fyspass för varje ispass enligt Svenska Ishockeyförbundets rekommendationer eller tränar ni bara hockey med era unga spelare under hockeysäsongen?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp.