Det pratas bland tränare om idrottsspecifika övningar där ett förenklat förhållningssätt till fysträning är att avfärda moment som bänkpress och knäböj under tävlingssäsongen för att bänkpress eller knäböj inte påminner om den egna sporten.

Idrottsspecifik fysträning kan användas för att simulera olika tävlingsmoment men handlar om att anpassa träningen i gymmet så att test- och träningsresultaten går att använda för att förbättra prestationsförmågan på tävling och match oavsett sport.

I senaste numret av tidskriften Journal of Strength & Conditioning Research presenteras aktuell forskning där bänkpress går att koppla ihop med antal gjorda poäng i hockey på collegenivå och hur variationer i bänkpress- och knäböjresultat hos semiprofessionella rugbyspelare förbättrar eller försämrar förmågan att tacklas på match under en hel säsong.

Även om bänkpress eller knäböj inte räknas som idrottsspecifika av en del tränare för att övningarna inte påminner om den egna sporten är ben- och överkroppsstyrkan i förhållande till den egna kroppsvikten avgörande för hur fysträning i gymmet påverkar tävlingsresultaten i alla snabba och explosiva sporter.

Använder ni bänkpress och knäböj före och under tävlingssäsongen i ditt lag för att påverka tränings- och tävlingsresultaten?

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Journal of Strength & Conditioning Research

Hockey doi: 10.1519/JSC.0000000000002211
Rugby doi: 10.1519/JSC.0000000000001540