Sveriges Olympiska Kommitté SOK drar in sitt stöd till Damkronorna med en passning till klubbarna att ta tag i både ekonomi och
struktur kring spelarutveckling som ska räcka till spel på hög internationell nivå med medaljkrav under stora mästerskap.

http://www.hockeysverige.se/2018/06/26/damkronornas-os-stod-forsvinner/

Samtidigt talar en aktuell studie från Umeå Universitet om den Svenska damhockeyns socioekonomiska och fysiologiska förutsättningar sitt tydliga språk där forskarna berättar att de svenska hockeydamerna betalar det mesta ur egen ficka och att elitspelarna behöver ett större ekonomiskt och strukturellt stöd för att damhockeyn ska utvecklas så att klubblag och landslag i olika åldrar ska kunna spela och vinna matcher på internationell högsta nivå.

https://www.forskning.se/2018/01/09/svenska-damhockespelare-betalar-sjalva/

På svensk klubblagsnivå är det förmodligen ingen klubb i landet som kan mäta sig med länder som Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike, Ryssland, Kanada, USA och Japan som genom riktad utbildning på högskolor och universitet erbjuder ett idrottsligt stöd för elitaktiva med rätt utbildade tränare och anpassad träning med tillgång till återkommande fystester, idrottsmedicin, nutrition och idrottspsykologi.

Vilka svenska klubblag för herrar och damer oavsett ålder och sport kan erbjuda sina elitaktiva 16-24 år samma typ av utvecklingsmiljö?

Studien från Umeå Universitet sammanfattas med att Sveriges damhockeyspelare till skillnad från Nordamerikanska spelare får betala det mesta ur egen ficka och att fysiska färdigheter skiljer Svenska och Nordamerikanska spelare åt.

Svenska damer har mindre underhudsfett och bättre kondition medan de Nordamerikanska spelarna har starkare ben som leder till långa hopp och snabba lopp där löpstyrkan och hoppstyrkan off-ice omvandlas till åkstyrka och bättre prestationer på is.

SOK har vid tidigare tillfällen flaggat för att antalet idrottare som kan nå olympisk nivå inte räcker till och att Svensk idrott får allt färre unga utövare som platsar i ett framtida olympiskt mästerskap. Här spelar ekonomi och strukturellt stöd en stor roll.

Utan ekonomisk stöttning och en utvecklingsmiljö som erbjuder rätt träning för elitaktiva mellan 16 och 24 år ålder blir det svårt att utveckla bredd till elit genom systematisk träning under många år när 3 av 4 svenska idrottare väljer att lägga av med sin idrott året efter studenten. Snittåldern då en svensk toppidrottare avslutar sin karriär är 24 år.



All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438









Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se