För att göra en snabb koll av vad tidig specialisering i sport innebär kan följande tre inslag användas i bedömningen för att avgöra om det finns anledning för vuxenvärlden att vara extra uppmärksam.

När barn och ungdomar tränar och tävlar mer än 8 månader på ett år. När fokus ligger på en enstaka sport och när barn och ungdomar slutar med andra aktiviteter för att bara ägna sig åt en sport.

Unga idrottare som uppfyller alla tre punkterna anses vara mycket specialiserade i sin sport medan en eller två av tre inslag räknas som låg till måttligt grad av tidig specialisering.

Vid tidig specialisering i en sport har ett flertal studier visat att unga talangfulla idrottsutövare lättare råkar ut för överansträngning som leder till skador och utbrändhet som gör att barn och ungdomar slutar med sport i tidiga år.

Ensidig idrottsspecifik träning under uppväxten ger enligt forskningen upphov till obalanser i rörelseapparaten med överbelastningsproblem i utsatta muskler, senor, leder och ligament. Utbrändhet för unga idrottare har också blivit vanligare med åren.

Duktiga unga idrottare utsätts idag för en hög träningsvolym med stor belastning under tävling och match ofta påhejade av föräldrar och ungdomstränare som uppmuntrar tidiga tävlingsresultat med hopp om långsiktiga framgångar i en enda tävlingsgren.

Det finns en ökad risk med tidig specialisering och all anledning för föräldrar och tränare att vara på sin vakt när säsongen förlängs med cuper och turneringar med sommarskolor och träningsläger för unga talangfulla hockeyspelare som vill bli bättre under våren och sommaren i sin sport.

Samma sak gäller andra sporter som utövas av barn och ungdomar året runt.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10,1519 / SSC.0000000000000293