För lite träning och träning som inte är anpassad till sporten och spelaren leder enligt sammanställningen i British Journal of Sports Medicin till mjukdelsskador som uppstår utan kroppskontakt.

Med anpassad träning menas i allmänhet träning som är skadeförebyggande och prestationshöjande där träningsupplägget tar hänsyn till varje spelares ålder, utbildningsnivå och fysiska färdigheter.

Lag som tränat för lite eller för mycket under sommaren drabbas oftare av skador där de äldre och mer erfarna spelare lättare drabbas av skador än vad unga och oerfarna spelare gör.

Det kan innebära att lagen som inte kommer tränade för uppgiften får starta säsongen utan trotjänare, nya spelare och äldre importer.

Antalet mjukdelsskadade spelare i laget tidigt på hösten kan vara en bra värdemätare för hur träningen fungerat under sommaren

All träning ska vara skadeförebyggande i första hand. Genom anpassad träning lär sig spelare att tåla hård träning och hög belastning vid träning och match under en hel säsong.

Träningen doseras olika mellan lagets yngsta och äldsta spelare där anpassad träning enligt sammanställningen i British Journal of Sport Medicin är träning som fungerar skadeförebyggande och prestationshöjande utan att leda till några skador.

Lag som klarar sig bäst från skador är ofta samma lag som undviker streckstrider och istället spelar slutspel och finaler. När Frölunda har vunnit SM-guld de två senaste gångerna har man gått i slutspelet med få eller inga spelare på skadelistan.

British Journal of Sports Medicin visar i en sammanställning att idrottare som är tränade att tåla hög träningsbelastning kan använda hård träning under tävlingssäsongen som ett vaccin mot idrottsskador.

British Journal of Sports Medicin

The training—injury prevention paradox: should athletes be training smarter and harder
http://bjsm.bmj.com/content/50/5/273


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se