Inget utbildningsmaterial i träningslära är nog mer omfattande än Svenska Ishockeyförbundets pärmar Träningslära 1 och 2. Ändå tränas det efter eget huvud i många föreningar och lag runt om i landet utan en riktig plan för vad som ska göras för att utveckla unga spelare under sommaren.

Träningslära är läran om hur träning ska bedrivas och handlar om hur muskler, nervsystem och cirkulationssystem fungerar och påverkas av anpassad träning under uppväxten.

Den allmänna träningsläran beskriver ett antal grundprinciper för träning och hur man bör träna generellt för att utveckla olika fysiska
grundegenskaper som rörlighet, snabbhet, kondition, styrka och spänst före, under och efter puberteten.

Den specifika träningsläran utgår ifrån de fysiska krav som hockeyn ställer på träning och match för spelare i alla åldrar och på olika utbildningsnivåer.

Systematisk och sammanhängande träning är nyckelbegrepp när det handlar om att utveckla en ung spelare. Systematik i träningen innebär bland annat att man tränar rätt saker vid rätt tidpunkt i livet när det är som lättast att utveckla spelarnas fysiska förmågor.

Svenska Ishockeyförbundets pärmar i Träningslära bygger på forskning och följer modern idrottsvetenskap. Pärmarna hjälper tränaren att planera och genomföra sommarens fysträning så att den leder till att spelarna blir rörliga, starka och snabba med bra kondition för att kunna spela hockey på hög nivå och hålla sig skadefria den kommande säsongen.

Vid sidan av den allmänna och den specifika träningsläran som finns så bra beskriven i Svenska Ishockeyförbundets pärmar så sommartränas det på alla möjliga och omöjliga sätt med mer eller mindre bra resultat.

Att uppfinna träningen själv är mindre lyckat. Det är bättre att läsa om träningslära i pärmen om hur man tränar på rätt sätt i rätt ålder för att göra spelarna starka och snabba.

Samtidigt som styrka och explosiv kraft enligt träningsläran ska tränas med ett fåtal repetitioner och ett fåtal set så tränar spelare runt om i landet med hundratals repetitioner under ett vanligt träningspass enligt samma principer som när vuxna motionärer vill bränna kalorier för att bli svettig och trött och gå ned i vikt.

Den typen av träning sliter på unga kroppar och ger inte önskade resultat om målet är starkare och snabbare spelare som håller sig skadefria under hela tränings- och tävlingssäsongen.

Använd Svenska Hockeyförbundets pärm i Träningslära i sommar och träna styrka och snabbhet på ett sätt som påminner om om de övningar som finns beskrivna och som följer modern idrottsvetenskap för hur träning ska planeras och genomföras så att unga spelare får en ärlig chans att utvecklas mot sina mål att få spela hockey på en högre nivå i höst.

Tränare som är kloka nog att läsa och förstå och tuffa nog att omsätta nyvunnen kunskap från teori till praktik kommer att få önskade resultat av sommarträningen!

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se