Den som kommit in på ett bra idrottsgymnasie den här hösten behöver lära sig att träna två gånger om dagen några dagar i sträck för att tåla tuffare träning och för att frisätta mer tid för återhämtning under tränings- och tävlingsfria dagar.

På ett idrottsgymnasie med tydlig elitprofil ska träningen inriktas på att bli större, starkare och snabbare. Det handlar om att utvecklas från duktig ungdomsidrottare till junior elit och det gäller att komma utvilad till varje träningspass om syftet med träningen är att bli stor, stark eller snabb genom anpassad träning.

Ny forskning där akademispelare utövar sprintträning eller sprintträning följt av tyngre styrketräning efter två timmars träningsuppehåll visar att nervsystemet, hormonbalansen och de biokemiska förändringar som uppstår av intensiv träning klarar av två träningspass per dag.

Muskelömheten är det som skiljer testgrupperna åt. Att träna med hög intensitet två gånger per dag gör kroppen mer öm än när sprint och styrketräning utförs på olika dagar.

Provsvar för hormonbalans och mjölksyranivåer och testresultat för hoppstyrka 2-24 timmar efter avslutad träning visar ingen mätbar skillnad mellan akademispelare som tränat en eller två gånger per dag.

Träningsstudien visar att spelare och tränare som vill utveckla styrka och snabbhet under gymnasietiden kan träna med hög intensitet två gånger per dag. Med två träningspass om dagen några dagar i sträck går det att planera för minst två vilodagar i veckan.

National Strength and Conditioning AssociationAll Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001423