Inom styrketräning är 3 RM en vikt som går att lyfta tre gånger men inte fyra. Att lyfta tungt några gånger i rad är bra träning för samspelet mellan hjärnan och musklerna.

Genom att använda frivändning 3 reps med 3 set på en vikt motsvarande 3 RM utvecklas mycket explosiv kraft med en låg ansamling av mjölksyra på en nivå av 4 mmol.

Innehåller programmet 3 reps med 6 set och en belastningen på 80-85 procent av 3RM tränas förmågan att utveckla explosiv kraft med en ansamling av mjölksyra på 5-6 mmol.

När träningen omfattar 3 reps och 9 set med 70-75 procent av 3RM på stången är mjölksyraansamlingen upp till 7-8 mmol.

Genom att variera antalet set och belastning på skivstången mellan 70-100 procent av 3 RM kan frivändningsmomentet användas för att träna förmågan att utveckla explosiv kraft under olika förhållanden när mjölksyranivåerna är antingen låga eller höga och ansträngningsgraden pendlar mellan låg, medel och hög i ishockey och explosiva bollsporter.

Vilan mellan varje set är 2 minuter.


National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31825d9bd9