Resultaten från en Norsk studie visar att idrottare som utövar idrott på hög nivå och genomgår en korsbandsoperation minskar risken att skada sig igen när dom återgår till sport på en lägre nivå och att återgången till sport sker tidigast 9 månader efter operationen.

Det är stor risk att skada sig igen efter en operation och återfallskadan är den vanligaste av alla skador inom idrotten. Det gäller att träna på rätt sätt under tillräckligt lång tid för att minska skaderisken.

Genom att återvända till idrottsutövande med träningar, tävlingar och match tidigast 9 månader efter en korsbandsoperation minskar skaderisken med nästan 85 procent enligt studien.

Av idrottare som återgår till att utöva sport i högsta divisionen efter en korsbandsoperation skadar sig 30 procent under de första två åren efter operationen medan mindre än 10 procent av idrottare som genomgått samma typ av operation och väljer att träna och tävla på en lägre nivå skadar sig på nytt under samma period.

Forskarna som genomfört studien ser att idrottare som opererat korsbanden och inte vill riskera att skada sig igen ska återgå till träning och tävling igen först efter 9 månader efter ingreppet för att träna och tävla på en lägre nivå än tidigare.

http://bjsm.bmj.com/content/50/13/804

Resultatet av studien visar också att när muskelvolymen på framsidan av låren är lika stor som på det friska benet så minskar risken för återskador markant.

Med rätt upplägg för tester, träning och rehabilitering under tillräckligt lång tid minskar risken att skada sig igen efter en korsbandsoperation med nästan 85 procent.

Enkla regler för tiden det tar för att återgå till sport efter ingreppet och träning som leder till liksidighetav musklerna på lårens framsida tillsammans med ett klokt beslut att tävla på en lägre nivå förbättrar utsikten för att slippa återfallskador.

Hur ser policyn ut i din förening när det handlar om att knäskadade spelare ska träna och tävla igen?

British Journal of Sports Medicine


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se