Konditionsvärdet hos en bra fotbollsspelare berättar ingenting om hur snabb spelaren är på planen utan hur snabbt återhämtningen kan ske efter varje ny löpning, träning och match.

Det är därför viktigt för unga spelare som vill spela fotboll på en högre nivå att tidigt skaffa sig bra kondition för att kunna träna dubbla pass och spela matcher flera gånger i veckan längre fram i karriären.

Konditionen utvecklas lättast mellan 13-16 års ålder och testas lätt med hjälp av ett Copper test eller Beep test för att säkerställa att spelarna i laget blir konditionsstarka av rätt sorts träning.

http://www.sportidrott.se/articles/view/cooper-test-ar-nastan-lika-bra-som-maxtester-i-labbet

Vad som är rätt träning diskuteras bland idrottsforskare och tränare på alla nivåer. Några springer runt planen medan andra vill träna konditionen med boll.

I en mindre studie gjord på professionella fotbollsspelare utvärderas träningseffekten med hjälp av fotbollsspecika övningar i intervallform under 3-8 minuter med en önskvärd puls motsvarande 90-95 procent av maxpulsen.

Smålagspel och dribblingsbanor har utvärderats med pulsmätare. Mätningar visar att pulsen uppgår till 91,3% av maxpulsen när proffsen kör smålagspel.

När professionella fotbollsspelare dribblar med bollen i en bana är den uppmätta pulsen 93,5% av beräknad maxpuls.

Både dribblingsbanor och smålagspel kan därför användas av tränare, spelare och lag som vill förbättra konditionsvärdet.

En pulsmätare, en fotboll och återkommande konditionstester som Beep eller Cooper test räcker för att utveckla spelarnas kondition

Hur gör ni? Joggar ni runt planen i början av träningen för att få bättre kondition eller passar ni på att träna kondition i matchtempo med boll i slutet av varje träning?

http://bjsm.bmj.com/content/36/3/218

British Journal of Sports Medicine

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi:10.1136/bjsm.36.3.218