När fotbollssäsongen för unga spelare sätter igång är det klokt att fortsätta att träna styrketräning två gånger i veckan under tävlingssäsongen.

Elitfotbollsspelare i 13-14 års ålder som tränar styrketräning under säsong förbättrar sin sprint-snabbhet och hoppstyrka i jämförelse med unga elitspelare som bara spelar fotboll.

En grupp med 52 elitspelare i åldern 13-14 år delades i två testgrupper. Båda grupperna spelade fotboll under tävlingssäsongen. En av grupperna tränade samtidigt styrketräning två gånger i veckan.

Styrketräningen genomfördes i 3 månader med tre veckors styrketräning och en veckas ledighet från styrketräning varje månad. Under fotbollssäsongen registrerades 17 skador totalt. Hela 13 skador inträffade bland unga elitspelare som inte tränat styrketräning och 4 skador fanns i styrketräningsgruppen.

Klubbar, tränare och lag som vill förebygga skador och samtidigt förbättra prestationsförmågan hos spelare i 13-14 års ålder ska träna styrketräning under fotbollssäsongen.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000920