Rörligheten bland barn och ungdomar avtar redan i 10-12 års ålder. Med hjälp av enkla träningstester går det att mäta och träna rörlighet före, under och efter puberteten.

Ett vanligt Active Straight Leg Raise Test (ASLR) kan användas för att bedömma rörligheten i höften men visar samtidigt om det finns koordination, bålstyrka och bäckenstabilitet när det ena benet rör sig i förhållande till det andra.

Ett Active Straight Leg Raise Test är inte enbart ett rörlighetstest för baksidan av låret. En erfaren tränare använder Active Straight Leg Raise Test för att testa och träna unga spelares koordination, bålstyrka och bäckenstabilitet när det ena benet lyfts så långt det går samtidigt som det andra benet vilar mot golvet med neutral fot- och bäckenställning utan att böja i knäleden.

Att lyfta ett ben i taget utan att vrida resten av kroppen eller att böja i knät är ett grundläggande rörelsemönster för att kunna
utveckla tekniker som lyftteknik, hoppteknik och löpteknik.

Med rätt rörelsemönster är det lättare att bli starkare, snabbare och mer explosiv av träning efter puberteten. Knäböj och marklyft ställer krav på att tester som Active Straight Leg Raise Test är lätta att genomföra.

I 10-12 års ålder inträder den motoriska guldåldern där nästan all teknik som används i vuxen ålder ska läras in. Samtidigt som unga spelare i befinner sig i den motoriska guldåldern minskar rörligheten i höfter och lår redan i 10 års ålder. Minskad rörlighet bland
unga spelare leder till sämre teknikutveckling.

Därför är det viktigt att både testa och träna rörligheten i unga år.

https://www.functionalmovement.com/Articles/811/the_basics_of_the_leg_rais

Vilka tester kör ni med U11 i din förening för att säkerställa att all teknikträning under den motoriska guldålder leder till rätt teknik.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se