Hjärnskakningar drabbar lagsporter som ishockey och amerikansk fotboll hårt. Även kampsport orsakar många hjärnskakningar.

Nu vill forskare på University of Windsor koppla ihop en ökad risk att utsättas för en hjärnskakning vid för låga vätskenivåer i samband med träning och tävling.

Resultatet av tidigare gjorda studier visar att 9 av 10 unga utövare av elitidrott på highschoolnivå har för låga vätskenivåer efter träningen och att 76 procent av eleverna påbörjar träningen med påtaglig vätskebrist.

Vid för låga vätskenivåer påverkas mängden cerebrospinalvätska som bland annat ska skydda hjärnan från hårda stötar och slag.

En mindre vätskeförlust som motsvarar 2 procent av kroppsvikten påverkar mängden cerebrospinalvätska runt hjärnan.

Brottare som använder olika strategier för att gå ned i vikt inför en tävling kan förlora mer än 6 procent av kroppsvikten på grund av planerad vätskebrist.

Brottare som hindrades från att dricka tillräckligt under och efter träning i en studie från 2013 hade svårt att genomföra de tester som normalt ingår i utredningen efter en förmodad hjärnskakning.

Resultatet visar att balansen påverkas negativt av en
planerad viktnedgång och att brottarna drabbas av liknade sypmtom vid en större vätskeförlust som efter en hjärnskakning.

Frågor som idrottsforskningen behöver svara på är om vätskebrist i samband med träning och tävling leder till att hockeyspelare, amerikanska fotbollsspelare och kampsportare har lättare att råka ut för hjärnskakning och om vätskebrist kan förvärra symtomen som uppstår vid en faktiskt hjärnskakning eller om symtomen vid vätskebrist som uppstår på träning och tävling kan förväxlas med de olika tillstånden som uppstår vid en hård smäll mot huvudet.

Andra tillstånd som kan blandas ihop med symtomen från en hjärnskakning vid våld mot huvudet är värmeslag, migrän, käkledsproblem, nackproblem, lägesyrsel, biverkningar från värktabletter, oro, ångest, sömnproblem, hjärtklappning och andra former av stressymtom som uppstår när idrottaren funderar över nutiden och framtiden efter en kollision som leder till ett längre tränings- och tävlingsuppehåll.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Läs mer:
Allt för låga vätskenivårer hos unga idrottsutövare
http://sportidrott.se/articles/view/allt-for-laga-vatskenivaer-hos-unga-idrottsutovare
Dehydration and Performance on Clinical Concussion Measures in Collegiate Wrestlers
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600917/
When a Concussion is not a Concussion
https://www.psychologytoday.com/blog/brain-trauma/201409/when-concussion-is-not-concussion