Långsiktig utveckling av unga och relativt otränade ungdomar sker genom åldersanpassad träning för styrka och uthållighet under hela året.

Medan proffs och elitaktiva tar en välbehövlig sommarsemester under juli månad behöver unga idrottare fortsätta att träna målmedvetet för att skapa nya tränings- och tävlingsresultat.

Redan efter 10 dagars uppehåll från uthållighetsträning försämras konditionsvärdet hos unga och relativt otränade individer medan mer vältränade idrottare som tränat under många år klarar sig betydligt längre tid utan träning.

Hjärtats slagvolym och blodmängden minskar redan efter 2-4 veckors träningsuppehåll och mjölksyratåligheten avtar snabbt efter en kort tid utan uthållighetsträning.

När uthålligheten avtar är det svårare för unga idrottare att fortsatt vara så upprepat starka, snabba och explosiva som sporten kräver.

Även om nyvunnen styrka har en tendens att tåla någon veckas träningsuppehåll ibland så försämras styrkeuthålligheten när konditionsvärdet sjunker efter bara någon veckas uppehåll med träningen

När elitaktiva och proffs tar en månads sommarledighet gäller det för ungdomar att fortsätta att träna målmedvetet för att utveckla sin fysiska förmåga i syfte att kunna träna och tävla på en högre nivå när tävlingssäsongen drar igång i höst.

Genom att träna klokt under hela sommaren kan unga och relativt otränade idrottare markant förbättra sina tränings- och tävlingsresultat.

Planera för minst två vilodagar i veckan året runt och ta en veckas helledigt från träningen ibland men undvik att avstå från träningen helt under sommarlovet om du är ung och relativt otränad.

Proffs och elitaktiva med många års träningserfarenhet kan däremot hämta ny kraft under sommarsemestern genom att träna mindre eller att inte träna alls.Hur gör ni under juli månad. Tar ni ledigt från träningen eller tränar ni på med era unga och otränade spelare för att förbättra den fysiska förmågan under sommaren?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

https://www.trainingpeaks.com/blog/how-much-down-time-is-too-much-the-concept-of-detr/