Fotbollsspelare på alla nivåer tränar i bästa fall styrketräning två gånger i veckan under vinterhalvåret för att utveckla den fysiska delen av spelet med start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar.

Utan att krångla till det har forskare i en färsk studie kartlagt juniorfotbollspelare som ersatt två fotbollsträningar i veckan med två pass styrketräning under 8 veckor och jämfört test- och träningsresultat med spelare som bara tränat fotboll.

För att mäta effekten av två pass styrketräning i veckan gör båda spelargrupperna tester som mäter den explosiva förmågan vid träningsperiodens början och slut.

Resultatet av två styrketräningspass i veckan under 8 veckor visar att spelare på junior nivå som tränar styrketräning förbättrar sina resultat på 5, 10, 20, 30 och 40 meter sprint i större utsträckning än spelare som bara tränar fotboll.

Samma sak gäller förbättringar i tester som mäter explosiva rörelser framåt och bakåt med start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar. Forskarnas egna slutsatser är att två pass styrketräning i veckan utvecklar duktiga juniorfotbollsspelare.

Hur gör ni i ditt lag. Tränar ni bara fotboll eller kör ni styrketräning två gånger i veckan för att utveckla
spelarnas snabbhet?

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001813