De lag som tränar mest måste också träna bäst för att kunna prestera på topp och samtidigt hålla skadorna borta inför streckstrider, slutspel och finaler i slutet av varje säsong.

Balansen mellan träning och återhämtning avgör om det blir toppen eller botten för flera lag.

Att träna målmedvetet för en titelmatch eller enstaka tävling i en annan sport är inte samma sak som att träna för att spela och vinna match efter match på en hög nivå under en hel säsong.

Efter jul visar det sig med tydlighet vilka spelare och vilka lag i SHL som tränat målmedvetet under sommaren och hösten för att att hålla matchformen fortsatt hög.

Skadeläget varierar mellan lagen och flera normalt färgstarka spelare presterar inte på topp. All träning oavsett sport ska i första hand syfta till att förebygga olika former av idrottsskador.

Styrketräning före och under säsong stärker muskler, senor, brosk och ligament och en träningsplan för individanpassad träning under sommaren ger nya och gamla spelare i laget en större chans att hålla sig borta från skador under säsongen.

Under hela säsongen gäller det för spelare att bibehålla maxstyrkan. Maxstyrka och explosiv hoppstyrka går direkt att koppla ihop med åkstyrkan och påverkar prestationen på planen.

Tung styrketräning kan kopplas till start, stopp och snabba riktningsförändringar på isen.

Tillsammans med lättare styrketräning och olika former av lyft, hopp och kast kan kraftutvecklingen utvecklas under säsongen.

Genom att hela tiden testa prestationsförmågan under säsongen med tunga lyft och långa hopp kan en istränare tillsammans med fystränaren anpassa träningen för enskilda spelare för att skapa god balans mellan träning, match och återhämtning som sträcker sig över en hel säsong.

Är det fystränaren och spelarna i ditt favoritlag som jobbar mest och bäst efter jul eller är det lagläkaren, massören och fysioterapeuten som jobbar hårdast fram till slutspelet?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se