Damhockeyspelare som vill förbättra sin spelförmåga med tester och träning off ice ska inrikta träningen på att förbättra ben och överkroppsstyrkan.

Många spelare och deras tränare hoppar gärna över skivstångsträning och ägnar sig åt annan sommarträning som inte utvecklar större och starkare muskler.

Studier som mäter kroppssammansättning och fysisk förmåga hos duktiga damhockeyspelare visar ett tydligt samband mellan andelen muskelmassa och styrkeresultat kopplat till prestationer på isen under träning och match.

Som i de flesta studier som tar hänsyn till den atletiska förmågan hos varje idrottsutövare är det den absoluta och den relativa styrkan i bänkpress, benböj eller marklyft som används för att utvärdera spelarnas resultat.

Med relativ styrka menas maxstyrka i förhållande till den egna kroppsvikten. Andelen muskler i procent till kroppsvikten är också en tydlig markör för prestationen på is.

Fystester i gymmet påverkar skridskoåkningen i form av sluttider och snittider vid kort och lång sprint på isen. Genom att inrikta fysträning på att utveckla maxstyrkan och mer muskler på armar och ben kan alla ishockeyspelare utveckla sin skridskoåkning.

Vilken typ av träning och övningar kör spelarna i ditt lag under sommaren för att bli snabbare på isen. Väljer ni samma träningsupplägg som i studie efter studie visar mätbara resultat eller uppfinner ni egen träning för unga spelare i utvecklingsbar ålder? 

 National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002265