Att kunna springa upprepat kort och snabbt är avgörande i alla bollsporter. För att bli snabbare på 20 meter sprint testades tre olika typer av förberedelser. Uppvärmningen bestod antingen av 5 minuter lätt löpning eller 5 minuter dynamisk uppvärmning.

Den dynamiska uppvärmningen bestod av olika typer av utfallssteg, skipping, side shuffle, back pedal, och löpskolning med höga knän och buttkicks. Testloppet utfördes sedan en minut efter avslutad uppvärmning.

Efter lätt löpning var sluttiden 3.3 sekunder i snitt. I testet med dynamisk uppvärmning minskade tiden till 3.2 sekunder och när tre stycken plyometriska hopp användes som avslutning till den dynamiska uppvärmningen förbättrades tiden till 3.1 sekunder.

En förbättring som i ett större sammanhang kan betyda att vinna eller försvinna i en tävlingen eller i ett combine test för att ta en plats i laget. Den uppvärmning som fungerar bäst i test innan 20 meter sprint är en dynamisk uppvärmning med tre avslutande plyometriska hopp.

Uppvärmningsmetoden kan användas innan träning och tävling som ställer höga krav på accelerationssnabbhet och sprintsnabbhet.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182a0d8c1