Cissi från Gävle berättade om sina upplevelser i Let’s Dance

21/11, 2017 kl. 11:04

De flesta vet väl att en Gävletjej är en av de mest framgångsrika dansarna i Let´s Dance, nämligen Cecilia Ehrling-Danermark! Den 20 november besökte hon Gävle-Brynäs-Tre Ankare Rotaryklubb och berättade för ett 20-tal besökare om sina spännande upplevelser i ett av TV4s mest populära program.
– Många är mest nyfikna på hur mina danspartners är, så jag tänker berätta om dem, sa Cecilia Ehrling.

Cecilia började dansa i Gävle när hon var i 5 år, men mamma Heléne tyckte hon skulle börja på Ackes Dansskola i stället – och så blev det.
– Hos Ackes fastnade jag för dansen och det för hela livet, berättade Cecilia. Sedan var inte steget långt till tävlingsdans och redan i 13-14-årsåldern var jag inne på att flytta för att få ännu bättre träning.
Det år när Cecilia fyllde 16 bestämde hon sig för att flytta till Stockholm. Pappa Per sa ”kör” medan mamma Heléne var mer tveksam. Cecilia satsade på att tävla i så kallad Tiodans, som delas in i standarddans (modern vals, wienervals, quickstep, tango och slowfox) och latinamerikansk dans (cha-cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble). Karriären tog fart och det hon kom med i svensk landslaget med både EM- och VM-tävlingar. Till slut tog Cecilia en paus i dansandet och reste utomlands. Men suget efter dansen kom tillbaka och när Tony Irving frågade om hon var intresserad av att vara med i Let’s Dance i TV4 så var svaret ja.
– Det handlar inte bara om dans man måste också kunna lära ut dans, hantera divor med mera, sa Cecilia. Efter ett tag hörde TV4 av sig och sa att det såg mörkt ut och att de inte hittat någon partner ”som passar dig”.
Martin Lidberg
Men de hörde i alla fall av sig senare och att hon skulle få ta hand om brottaren Martin Lidberg.
– Jag hade aldrig undervisat förut och kunde inte herrarnas steg, men det sa jag inte, sa Cecilia. Så jag kollade på en massa videofilm med pardans och lärde mig herrarnas steg å det sättet.
Martin Lidberg sa att de skulle vinna, trots att han inte kunde dansa i takt och inte kunde några steg.
– Men Martin var målmedveten och vi tränade mest av alla, sa Cecilia. Men vi vann otippade finalen 2007 mot Tobbe ”Trollkarl” Blom och hans partner Annica Sjöö, kanske var det romansgrejen som hjälpte oss.
Rickard Herrey
Det är helt klart tittarnas röster som ger största effekten. Det fick Cecilia och hennes partner Rickard Herrey känna av året efter.
– Rickard var en fullfjädrad artist och väldigt duktig på att dansa, så vi fick höga poäng av juryn men inte av tittarna, sa Cecilia. Förmodligen för att han inte var lika känd som de andra kändisarna som var med det året.
Mattias Andréasson
2009 tog Cecilia en paus från dansen för att plugga till idrottslärare. Men suget efter dansen blev för stark och 2010 fick hon Mattias Andréasson som partner. Mattias var väldigt i ropet just då tillsammans med bandet E.M.D. med Danny Saucedo och Erik Segerstedt.
– Mattias var otroligt nervös och inte riktigt van med uppmärksamheten eftersom det var Danny som var frontfigur i E.M.D., sa Cecilia. Jag fick nästan vara lite av mental coach men det gick bra och vi vann finalen mot Claudia Galli och Tobias Wallin.
Anders Bagge
Året därpå fick Cecilia på sin lott att dansa med Anders Bagge.
– Anders hade rytm men dans var inte hans grej så han kunde nästan få panik på dansgolvet, sa Cecilia. Så vi åkte ur efter 4 omgångar.
Anders Timell
2011 var det dags för Anders Timell att få dansa med Cecilia.
– Han pratade hela tiden och det gick inte så bra för oss, sa Cecilia.
Markoolio
Säsongen därefter fick Cecilia på sin lott att ta hand om Markoolio, som hade tvingats tacka nej 2006 på grund av en bruten fot.
– Han hade suttit på en barstol med ena foten liksom virad runt stolsbenet och ramlade och bröt foten, sa Cecilia. Jag dansade med Martin Lidberg det året och då såg han Markoolio som största hotet.
Markoolio är ju verkligen en folkkär artist och tack vare det kunde de ta sig vidare på tittarnas röst, trots att han var tvungen att dansa med kryckor efter att ha stukat foten på dansgolvet.
– Markoolio var väldigt lat i början, glömde träningar eller kom för sent, så jag måste pusha honom hela tiden, sa Cecilia. Till slut sa han till mig att ”måste du vara så seriös hela tiden” och då fick jag nog och gick därifrån.
Men Markoolio bad om ursäkt och skärpte sig. Till slut kastade han kryckorna och sa att ” det får göra ont men nu kör vi”. De vann finalen över Oscar Zia och Maria Bild.
Steffo Törnquist
2014 blev det stor sensation när Steffo Törnquist ställde upp i Let’s Dance med Cecilia som partner.
– Det var Jenny Strömstedt, hans kollega på TV4, som tyckte att han börjat bli för sur och tjock och behövde träna upp sig, sa Cecilia. Han var lite kontrollerande och divig i början men han hade både takt och känsla för musiken eftersom han varit musiker.
Till slut insåg Steffo att det faktiskt var Cecilia Ehrling-Danermark som kunde dans bättre än honom. ”Det här är Cissis område, ” sa Steffo.
- Men det fanns ett problem, den obligatoriska hälsokontrollen som måste genomföras innan de får klartecken att få vara med, sa Cecilia. Han fick två alternativ av läkarteamet, antingen en medicin som kan orsaka gikt eller också bantning.
Steffo valde bantning och gick ner 6 kilo på en vecka! Efter tävlingen visade det sig att han gått ner hela 20 kilo!
– Vi körde dubbla pass, dels ett efter Nyhetsmorgon och ett på eftermiddagen, sa Cecilia. Vi fick inte så bra domarpoäng så det var tittarnas röster som räddade oss så att vi fick dansa final
I finalen mötte de Benjamin Wahlgren Ingrosso och Sigrid Bernson, som vann tävlingen.
Ingemar Stenmark
Säg Ingemar Stenmark och förmodligen vet alla svenskar vem det är. Teamet bakom Let’s Dance hade tjatat på honom i flera år och efter att ha provdansat så tackade Ingemar ja.
– Det blev väldigt mycket Ingemar i förhandsreklamen och vinjetter, sa Cecilia. Han hade inte så bra takt och dans är väl inte hans grej, men han är väldigt envis och memorerade stegen precis som han gjort i slalombacken.
Vinnarskalle finns det också på herr Stenmark. Vid ett tillfälle kom han av sig lite i en dans och det tog veckor innan han kom över det!
I finalen mot Marie Serneholt och Kristjan Lootus blev det seger.
Johan Rabeus
Skådespelaren Johan Rabeus blev Cecilia partner året efter.
– Det var tydligt att dans inte var hans grej och dessutom hade han ett späckat schema med föreställningar på både Dramaten och Stadsteatern, sa Cecilia.
Att de åkte ur redan som andra par var förmodligen en lättnad för en så stressad man!
Anders Öfvergård
2017 var det dags för Cecilia att ta sig an arga snickaren, Anders Öfvergård.
– Han var definitivt inte arg utan en väldigt trevlig och intensiv kille, sa Cecilia. Han hade lite svårt med takten och dansade gärna lite för fort så jag fick hålla i honom.
Lite oväntat åkte de ur tävlingen på ett tidigt stadium.
– Men nu blir det inget Let’s Dance på ett tag eftersom jag och min man väntar barn, sa Ceclilia. Vi får se hur det blir i framtiden.
Ett fantastiskt trevligt föredrag med solstrålen Cecilia Ehrling-Danermark avslutades med Cecilias och Ingemar Stenmarks dans i finalen på temat James Bond. Med Stenmark som Bond.

Text och foto: Torbjörn Edlund

Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund

Medlem sedan 2007-08-28

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skr... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng