Nils Westling med en av Gävle Energis snabbladdare

Gävle Energi bygger 166 nya laddplatser under 2017

4/11, 2016 kl. 13:23

Gävle Energi hårdsatsar på laddinfrastruktur för elfordon. Hela 83 laddstationer och totalt 166 nya laddplatser uppförs i och omkring Gävle under 2017. Insatsen ska stötta en omställning till fossilfria transporter i regionen och påbörjas nu i december. Arbetet beräknas vara klart om ett år.

Ett av Gävle kommuns miljöstrategiska mål är att ha en helt fossilfri fordonsflotta till år 2020, och fortlöpande byts nu bensin- och dieseldrivna bilar ut mot elbilar. Även bland privatpersoner ökar andelen elbilar och laddhybrider stadigt. Denna utveckling ställer krav på ny infrastruktur för att fler ska kunna välja fossilfria alternativ.

– Vi vill minimera problemet med att elfordon fortfarande har en jämförelsevis begränsad räckvidd. Finns möjlighet att ladda på fler ställen så ökar troligen både antalet elfordon, och användningen utanför stadskärnan, säger Nils Westling som är metodutvecklare på Gävle Energi.

Under 2017 kommer Gävle Energi att bygga laddinfrastruktur för elfordon till ett totalt värde av 3,5 miljoner kronor. Satsningen finansieras till hälften av bidrag från Naturvårdsverket, där satsningen Klimatklivet ger stöd till lokala klimatinvesteringar. Resterande del bekostas av Gävle Energi. 54 av de 83 nya laddstationerna kommer att nyttjas av kommunens fordon, och resterande stationer blir publika.

– En tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp kommer från transportsektorn, så att främja fler elfordon på vägarna är en viktig del i Gävle Energis hållbarhetsarbete. Det är även viktigt att elen som driver fordonen kommer från förnybara källor, säger Nils Westling.

Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Anna Lovéus

Anna Lovéus

Gävle Energi

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2015-05-20

Gävle Energi är Gävleregionens eget energibolag. Alla våra verksamheter, produkter och tjänster är klimatsmarta samhällsnyttor som är till för at... Läs mer

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer