Idag har vi äran att kunna välkomna två livs levande ikoner och musiklegendarer till Way Out West – Iggy Pop och Patti Smith! Därtill kan viäven hälsa framtidens superstjärna välkommen – Sarah Klang. På fredag släpper hon sitt efterlängtade debutalbum och kommer därmed att skriva insig musikhistorieböckerna. En röst som Sarahs kommer med stor sannolikhetaldrig att glömmas bort.

Välkomna Patti Smith, Iggy Pop och Sarah Klang till 2018 års Way Out West.

Redan klara artister till Way Out West 2018 är Kendrick Lamar, ArcticMonkeys, Lykke Li, Arcade Fire, Fever Ray, St Vincent, Bonobo, Jorja Smith, Mura Masa, Brockhampton, J Hus, Noname och Grizzly Bear.

PATTI SMITH [US]

”When I was younger, I felt it was my duty to wake people up. I thought poetry was asleep. I thought rock´n´roll was asleep.”

Legendaren, revolutionären, poeten och rock´n´rollern Patti Smith har förgyllt världen med poetisk punk i fem decennier och tänker fortsätta med det ett bra tag till. I det bästa av format – tillsammans med den ständige följeslagaren Tony Shanahan, sonen Jackson och trummisen Sebastian Roachford – kommer Patti bjuda på en virvelvind av rock, poesi och allt däremellan. Det blir en intim inramning på en stor scen, där Patti kommer att visa upp musikaliska guldkorn från hela karriären. Det här är en upplevelse endast en dåre skulle missa, och en garanti för att all slumrande poesi och all dödstrött rock´n´roll i närheten av Slottsskogen kommer att vara klarvaken åtminstone en helg under augusti. Avståndet mellan Pattis ord och ditt hjärta kommer att vara kortare än på mycket länge – alla som såg henne på Stockholm Music & Arts för ett par år sedan vet vad vi pratar om. 12 mars släpper Patti Smith den nya boken ”Hängiven”, där hon öppnar upp sitt anteckningsblock och bjuder läsaren rakt in i sin kreativa process. En stark rekommendation för ultimat uppladdning inför Sverigebesöket.

I Frankrike är hon riddare av konst, i USA är hon invald i Rock´n´Roll Hall of Fame, blir utnämnd till en av rockhistoriens 100 största av Rolling Stone, spelar jämte Ryan Gosling och Rooney Mara i Terrance Malicks film Song to Song och får The National Book Award för sin självbiografi Just Kids. Här i Sverige blir hon tilldelad Polarpriset 2011, och när Bob Dylan vann Nobelpriset i litteratur fick Patti äran att framföra hans "A Hard Rain’s A Gonna Fall” vid prisceremonin på Konserthuset i Stockholm. Ändå har Patti Smith aldrig känts som en del av etablissemanget. En poet bland rockmusiker, en rockmusiker bland poeter, en vanlig människa bland ikoner och en ikon bland vanligt folk. Patti Smith är egentligen för många saker för att rymmas i en enda kvinna. Och kanske är det just därför alla dessa tankar och känslor bara måste ut – på papper, på vinyl eller från en scen och in i våra hjärtan.


IGGY POP [US]

Det finns en anledning till att Iggy Pop anses vara punkens gudfader. Varje punkband – oavsett tidsålder – har antingen medvetet eller omedvetet lånat något från Iggy och hans tidigare band The Stooges. Det ikoniska gestikulerandet på scen, den outtömliga energin eller bara hans garagerockiga vrål – allt har figurerat i den genre som växte fram efter. Sedan starten med The Stooges i Ann Arbor i Michigan har Iggy Pop gått vidare till skapa en av musikhistoriens mest ikoniska karriärer, med ett antal kultförklarade album på sitt samvete. Som en artist som aldrig har varit rädd för att bryta formler har hans skapande alltid utvecklats, och på 2016 års Post Pop Depression låter han mer som sig själv än någonsin förr. Den starka katalogen till trots så är det på scen Iggy Pop ska upplevas. Han är den mest självklara artisten att pricka av från ”att se live”-listan, en artist en bara måste ha upplevt – rockstjärnornas rockstjärna heter kort och gott Iggy Pop.

Iggy Pop – eller James Newell Osterberg Jr. som han egentligen heter – har sedan starten 1960 släppt ett 20-tal studioalbum i olika konstellationer. Vissa av låtarna på dessa frambringade ikoniska ljud som på The Passenger, andra blev kommersiellt framgångsrika som låten Candy (med Kate Pierson) och andra hits fick tonsätta kultfilmer som Lust for Life. De första av hans två soloalbum skrevs tillsammans med och producerades av David Bowie – ett samarbete som många anser vara en av de starkaste musikaliska allianserna någonsin. 2010 valdes han helt korrekt in i Rock’n’Roll Hall of Fame. Senast i december släppte han ny musik tillsammans med Jarvis Cocker från Pulp, när de båda spelade in en version av Nick Cave and the Bad Seeds ”Red Right Hand” till TV-serien Peaky Blinders.


SARAH KLANG [SE]

Med en gripande, omfamnande och genommäktig röst har Sarah Klang tagit musiksverige med storm. Trots att hon sedan 2016 varit ett namn i smalare kretsar, kom Sarah Klangs breda genombrott början av 2018 då hon chockade hela mediesverige med sitt fantastiska framträdande på ”På spåret”. Om bara några dagar släpper Sarah Klang sitt omåttligt efterlängtade debutalbum ”Love in the Milky Way”. Lyssna in er noga och memorera precis allt – det är med största sannolikhet en framtida klassiker vi har att vänta.

Sarah Klang introducerade sig med en serie uppmärksammade singlar under 2016 och främst under 2017. Om förra årets fantastiska uppvisning på Stay Out West skrev Dagens Nyheter så här: ”Den osannolika debutanten Sarah Klang välte en fullsatt teaterlokal med en sorts hjärtekrossad Weeping Willows-tradition på steroider, i en mantel med orden ”Saddest girl in Sweden” och med en röst större än samtliga använda klichéer.” Gaffa utnämnde Sarah Klang till en som kommer att bli stor under 2018, och trots att debutalbumet först släpps på fredag har hyllningarna redan börjat trilla in. Tidningen Festivalrykten ger till exempel albumet 8/10 – ett högt betyg som säkerligen kommer bli kutym att ge för såväl inhemska som internationella medier. Ett år efter förra årets totala urladdning har vi åter äran att välkomna Sarah Klang till Slottsskogen – då med en självklar debut i ryggen.

Luger arrangerar konserter med svenska och internationella akter i Sverige och Norden. Luger är även en bokningsagentur för svenska och internationella artister, liksom arrangör av festivalerna Way Out West, Åre Sessions, Stockholm Music & Arts och Popaganda.

Iggy Pop – photo by Ross Halfin