Problem med Nobelpriset: trakkaseri, protektionism och politiska diskriminering

11/5, 2018 kl. 11:29

Man skall inte utse Nobelpris i litteratur 2018. Det är det enda riktiga beslutet med hänsyn till skandaler med kränkningar av kvinnor, med användning av personliga och kommerciella kontakter vad det gäller urval av kandidater samt akademins medlem politiska angageringen.

Svenska Akademin måste återupprätta sitt föstörande rykte and sluta utrensningen innan man tar ansvaret att besluta vad som tillhör mänskligt största kulturel framåtskridande.
Men det finns problem med detta beslut. Det finns möjligheten att fransk-syriens poeten och essäförfattarnen Ali Ahmad Said Asbar som är känd som Adonis skall få inget pris igen. Han står alltid högre upp i listan av nobelpriskandidater för åtminstone femton år. Adonis var absolut favorit, men Akademiens beslut var:

https://i.imgur.com/qw3kUv8.jpg

Man kunde inte tänka något mer upprörande med hänsyn till litterär förtjänst samt från etisk och politiska ståndpunkt. Man som har ägnat livet åt integration av islamiska kultur och religiös arv i europeiska värdegrund blir politiskt obekväm för att 88 år sedan föddes han i syriska shiafamiljen - Assad-anhängare i framtiden . Ingen auktoritarism i världen har fienden värre än Ali Ahmad Said Asbar! All hans verk är en utmaning till obskurantism - religiös, politisk och alla andra. Som kan förkroppsligas inte bara i den syriske diktatorn utan också i Nobelkommiteè. Formalismens triumf som Sveriges Akademi hade visat 2015 allena är betryckande present för alla väst civilisations motståndare.
Det finns bara förhoppning att skamlig orättvisa mot Ahmad Ali Said skall bli reparerat om ett år. Men poeten som fyller snart 90 år kan helt enkelt sakna uppleva detta moment.

Mik Johansson

Från Malmö, Skåne

Medlem sedan 2018-05-11

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng