ISIS-rekryt Mutar Muthanna Majid blev häktad i novembner 2015 med misstankar för organisering av terrorattacker i Paris, men tre dagar senare beslutade åklagare att fortsätta honom på fri fot inte längre misstänkt för något brott trots den trovärdiga informationen om hans deltagande i strider i Syrien och Irak på terroristers sida. Dessutom var Sverige informerad om en av belgiska polisen likviderade befälhavare för den terrorcell som utförde terrordåden i Paris - Mohamed Belkaid, som hade Sveriges uppehållstillstånd och som det blev känd efter hans dåd så hade han förknyttelse med Bryssels självmordsbombare.
I denna fall ser missnöje av Europeiska kontrterroristiska centrum (ECTC) gällande organisering av säkerhetsåtgärder under Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm ganska logisk. SÄPO har under påtryckningar av landets styrelse förnekat att skärpa kontrollen av Främre Orienten migranter i Sverige nu, och även förnekat att införa extra konroll och begränsning för nykommande invandrare, vad orsakar större hot mot hundra tusen människor.
Under nuvarande omständigheter väcker SÄPOs beredskap att förebygga terrorförsök under Eurovision Song Contest 2016 oro.
http://www.veoh.com/watch/v104744487kgkgzPxP
https://www.cyberguerrilla.org/blog/?p=4371