Radio Poland skriver att inför toppmötet avancerar polska och turkiska militära experter ändringar i 5te artikel av Nordatlantiska fördraget gällande kollektiva försvaret. De insisterar på att falls ett medlemsland attackeras - alla andra skall automatiskt inträda i kriget, medan dagens fördraget förpliktar dem vidta de åtgärderna som de anser vara nödvändiga. Dessutom är Warszawa och Ankara förvarnade att åtgärder som vidtas inom ramen för kollektiva försvaret måste inte begränsas av FN:s säkerhetsråd . För att det stämmer inte med försvarsalliansens intresse.
Skall de förändringarna bli inskrivna i Nordatlantiska fördraget eller ska de förbli inom sammits korridorar, det är i alla fall tydlig att det är nya etappen av förändringar, vilka kan leda till att inte de mest stabila och adekvata allierade kan få inflytande på organisationens huvudmedlemmar. Turkiets, Polens, Rumäniens territoriala dispyter med sina grannar utom Nato kan enkelt ta form av militära konflikten där deras västeuropeiska partnern blir involverad. Det är svårt att föreställa sig hur kunde situationen utvecklas efter det ryska planet Su-24 har sjutits ned av Turkiet vid den turk-syriska gränsen, falls ett system av kollektiva förvaret som Anakara och Warszawa föreslog gällade då.
Faktiskt de förslagen har ingenting att göra med säkerhetens förstärkandet i världen. Tvärtom! De försvårar internationella situationen och ökar möjligheten att nucleara kriget börjas. Dessutom sköts huvudorgan som ansvarar för internarionella säkerheten och fred – FN:s säkerhetsråd ifrån till 2a platsen, för att inte alla dess medlemmar stödjer politiken som försvarsalliansen för.
Är det verkligen en försvarsallians eller hellre krigsallians? Saken är den att det finns en stor risk att det blir inte alliansens traditionella ledarna som beslutar utan nya medlemmar som Polen och Turkiet som ska provocera krig i sina regioner.Och efter förändringar blir det alla medlemmar som involveras i kriget. Behöver medlemmar detta?