Förföljelsen

Jessica berättar att när hennes dotter Rocky var 8 år så följde hon med till Nashville. Första gången hon hade varit med och kom tillbaka till skolan så tyckte klasskamraterna att det var häftigt men efter andra gången så fick hon inte vara med och leka för hon var så ofta i Nashville. ”Du kan inte vara med i den här leken sa de för vi vet ju inte om du åker iväg igen” sa klasskamraterna.

- Det var mycket avundsjuka. Mobbningen startade där på grund av avundsjuka och sådant som de sa kommer ifrån vuxna hemifrån, säger Jessica.

Barn har ingen aning om vad Nashville är eller vad jag gjorde. Vuxna kan verkligen påverka barn negativt. Det gick så långt så hon blev misshandlad av en elev och skolan tog inte tag i detta. berättar Jessica.

Vi anmälde till skol-inspektionen och skolan blev fälld ganska grovt.

Mitt Nytt, Sundsvalls lokal-TV gjorde 9 program om mobbning från den skolan och det trädde fram massor av elever som hade varit med om liknande.

Efter att sanningen sen kommit fram så blev det sen 2 läger – för och emot sanningen på den lilla ön, så det var omöjligt att bo kvar, berättar Jessica.

-Jag överlevde min depression efter tsunamin och hade valt att börja leva och började skriva musik men nu ville folk trycka ner oss, säger Jessica. De var på min dotter så mycket, så vi valde att flytta fem mil väster om Sundsvall, till en fin gammal lanthandel där vi bor kvar idag.

Rocky började ny skola, fick massor av kompisar på våren 2012, men bara en vecka efter att de flyttat in i nya huset 1 augusti så ramlar Rocky i en väldigt knixig trapp som är på väg till våningen där vi bor. berättar Jessica. -Jag höll på att plocka upp flyttkartonger då min dotter och hennes kompis sprang i trappan, busade och lekte kurragömma.

Jag hör hur dom skrattar och jag tänker att detta måste vara livets lycka. I samma stund hör jag ett skrik som jag trodde skulle krossa fönsterrutorna och sen blev det tyst, säger Jessica.

Jag hade erfarenhet av hjärnskador, genom att jag har jobbat med strokepatienter i många år och när jag kommer fram till henne så var det enda jag hörde från henne rappakalja och hon svimmade hela tiden.

Jessica förstod att detta är riktigt illa. De hamnade på sjukhuset som dokumenterade förändringar i hjärnan och efter en månad så fick Rocky en remiss till Kolbäckens Hjärnskade-rehabilitering på Norrländska Universitetssjukhuset i Umeå,

Det är så mycket okunskap om sådant här fortfarande idag. Hon har en mild till medium-svår hjärnskada idag som inte syns. Hon har ett arbetsminne på ca 15 minuter. Hon har också en enorm hjärntrötthet. När hon var 9-år så ville hon naturligtvis vara likadan som de andra. Hon försökte prestera i skolan. Hon såg oftast jätteglad och pigg ut men hade inte samma ork, säger Jessica. Hon var på Umeå universitetssjukhus vid Kolbäckens hjärnskaderehabilitering för barn och unga.

De har gjort omfattande utredningar och dokumenterat Rockys hjärnskada. Rehab-teamet informerade omgivningen och framförallt skolpersonal men ändå vägrade de tro på att det här fanns. Rocky blev utan grundskoleutbildning och betyg under nästan 5 års tid. Hon satt ensam hemma och ingen frågade ens hur det gick för henne under hela årskurs 7. Vi började få anonyma brev. Vi fick också väldigt många anonyma orosanmälningar när vi började ifrågasätta skolan som inte gav vår dotter någon utbildning.

Anmälningarna handlade mest om att jag var en dålig mamma som skrev musik och var i Nashville och jobbade, berättar Jessica. -Jag var där några veckor per år och var hemma alla andra dagar. Men de visste de ju inte så klart. Att jag var glad var också fel tydligen eftersom Rocky fått en skada. Jag ansåg att jag måste visa att livet måste gå vidare och att vi skulle hitta en väg. Jag kunde ju inte bara sätta mig ner och ge upp.

- Vi har varit mycket i media om det här genom åren, säger Jessica. En del påstod att jag hittat på den här skadan för att jag skulle bli känd och någon granne hittade på ett rykte om att jag låste in min dotter i källaren så att hon inte fick gå till skolan. En av dom som trakasserade oss var min mans bror som senare 2017 blev fälld i domstol. Han var helt besatt i att hans brorsdotter var frisk och påstod att hon inte hade någon hjärnskada, säger Jessica.

Han fick kontaktförbud emot hela deras familj i 1 års tid, eftersom åklagaren ansåg att det var stor risk att han skulle begå brott emot dom. Han hade trakasserat dom med sms och ville få bort Jessica helt enkelt. Det har varit en lång och svår resa, säger Jessica. De hade mycket okunskap av Rockys skada. Avundsjuka kan verkligen ställa till det.

Hade inte jag tagit den där chansen att skriva musik och åka till Nashville under den här tiden så hade vi alla gått under säger Jessica.

Hela mitt 2:a album. Just Do It! skrev jag under den här tiden. Första versen på Just Do It går så här säger Jessica "Everybody tells me that I´m acting crazy, maybe they´re jealous, maybe they´re lazy. No time too cry, no time for sorrow, goodbye yesterday. Hello tomorrow".

De sa att jag var sjuk, de sa jag gjorde min dotter sjuk och de försökte ta vårdnaden om Rocky ifrån oss, säger Jessica. I socialtjänstens anmälningar står det. ”Mamman åker till Nashville, skriver musik, dottern tar skada av detta och att jag var för glad”. De klarade inte att jag som varit med om så svåra saker ändå visade mig utåt med att vara glad, säger Jessica. Jag brukade besvara då att jag vill visa min dotter att livet inte är kört. Jag kanske mer än någonsin behövde vara glad och köra på för att inspirera henne att inte ge upp.

De försökte knäcka oss i väldigt många år och smutskastade oss. -Jag fick nästan inga jobb längre, från att ha haft ca 100 jobb per år runt Västernorrland så gick det nästan ner till 0, säger Jessica. Det skrevs så mycket skit även på facebook. Per Herrey som 2016 var jurist på musikerförbundet, skrev ett långt brev till en av dom värsta stalker-personerna vi hade då. De levererade det i handen på kvinnan och sa till henne. att lägger du inte av nu så måste vi stämma dig. Det har varit svårt att förstå men faktum är när jag skrev den senaste låten som har kommit nu som heter "Little Love" och handlar om att alla behöver lite kärlek, så skrev den jag på grund av dessa trakasserier. -Stalkern kontaktade även min kollega, Jenn Bostic, i Nashville och bad henne sluta jobba med mig, säger Jessica. Hon trakasserade hennes låtar, påstod att hon var dålig på att sjunga. Jenn frågade mig då. -Varför tror du hon håller på så här? Jag svarade att jag tror att hon kanske har fått för lite kärlek i sitt liv och känner sig misslyckad och när de ser en glad människa då vill dom trycka ner den personen eftersom det annars påminner dom om var de själva befinner sig.

 Vi gjorde en duett också jag och min dotter, ”Make A Change”, under den här svåra tiden för att försöka sprida mer kunskap om hjärnskakningar och hjärnskador som inte syns och vi gjorde även en föreläsning som Rocky bad mig om för att sprida mer förståelse och öka kunskapen kring ämnet. Rocky kunde inte ta till sig sin rehabilitering under den här tiden, eftersom hon mådde så dåligt av alla vuxnas trakasserier. Då gjorde vi den här låten ”Make A Change” och som jag har turnerat med som inspirationsföreläsning i Sverige och även med Rocky i USA 2018 och det blev stående ovationer. Den låten ligger nu 1:a på Star Power Radio i New York med en miljon lyssnare per månad. En top 75 lista som grundar sig på hur många som önskar den varje vecka under varje månad och den har klättrat under 3 år och ligger nu otroligt nog 1:a. Det här är ett bevis på att vi inte gav upp. Man ska aldrig ge upp.

Folk har frågat mig hur vi kan bo kvar när folk gjort oss så illa där vi bor. Hur vi orkar.

Då svarar jag – Vi har inte gjort något fel och vi äger sanningen. Då är det dom andra som ska flytta och det är faktiskt ingen av de som var aktiva i drevet, som bor kvar idag. De har flyttat från byn.

Det var ett inlägg jag och Patrik gjorde 2016 där vi gjorde en video och skrev att nu har vi fått nog och då började det otroligt nog äntligen klinga av eftersom. Det var när vi gick ut med sanningen som folk började fatta att det var dom andra som snackade skit. En del av dom som spekulerade är idag supertrevliga emot mig och försöker på ett tyst sätt säga förlåt.

Placeringen i toppen med ”Make A Change” känner jag är min och Rockys revansch mot livet och att vi inte gav upp, vi kämpade. Jag blev ambassadör för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 2015 av den här anledningen att som anhörig och ambassadör försöka skapa en förändring kring människors uppfattning om hjärnskador och framför all bidra till ökad kunskap ute i skolor och till en attitydförändring i samhället.

Jag håller föreläsningar och har ett mål att inom 5 år vill jag ha föreläst för alla skolkommuner i hela Sverige. Jag har fått många meddelanden från mammor framförallt genom åren, som kämpar för sina barn som fått hjärnskakning och milda hjärnskador och som inte får rätt förutsättningar och sin grundskoleutbildning utan blir misstrodda. De får ofta ingen eller ytterst lite hjälp i skolan. Skolpersonalen tror barnet är lat, dum och bångstyrig eller att föräldrarna är överbeskyddande. Man tror inte man lever 2021.

Min pappa sa alltid att jag inte skulle lyckas. Han kunde verkligen nervärdera mig. Det gav mig samtidigt också en särskild strategi och styrka att stå upp för mig själv. Så idag säger jag om någon frågar:

- Hur ska du lyckas med det där? Att det ska du minsann få se. Jag har vänt min besvikelse för hur min pappa var till att vara tacksam för att det har gett mig verktyg för att lyckas. När han sa till mig sluta spela på det ”där djävla pianot” då tänkte jag. Varför ska jag sluta spela när det är det bästa jag vet. Jag kommer aldrig sluta spela på pianot. Jag ska spela mer Gubbdjävel, tänkte jag. Ju mer folk tryckte ner mig under stalker-åren och bad mig genom olika sätt att sluta med musiken, desto mer vilja fick jag till att fortsätta, säger Jessica. -Först mådde jag jättedåligt men jag tänkte sen att jag ska lyckas på något sätt och då kommer det att vara det värsta för dom. Det är min styrka att alltid vända det mörka till något ljust – Det är mitt signum säger Jessica.

Jessica jobbar nu också i Tyresö med kulturevenemang, som musiker och musikpedagog på deltid så hon har också ett boende i Stockholm sen 2018. Jessica är också diplomerad och certifierad livscoach sen 2015.

Rocky mår bättre och bättre för varje dag som går. Hon går i gymnasiet har en jättebra specialpedagog. Hon har hittat sin grej – att hjälpa djur. Hon har Siberian Husky som hon börjat köra hundspann med. Rocky är så fin med djur och hon är aldrig fått hat in i sin kropp, trots allt hon utsatts för. Hon har varit väldigt ledsen och har lidit av svår PTSD under många år, men mår bättre nu när hon berättar sin historia och har hittat sin väg i livet med djuren, säger Jessica.

jessicafalk.com Hemsida

 

Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Jessica Falk

Connect Point - Digital Tidning