Hur kommer det sig att du sadlat om från att själv lyfta skivstång till att hellre slå an på gitarren?
– Musik har alltid legat mig varmt om hjärtat och varit en viktig ingrediens i tillvaron. Ända sedan jag var en ung liten pojke sjöng och spelade min mamma på sin barndomsgitarr. Pappa sjöng och visslade dagligen i sommarstugan och i bilen. Min marbror var en duktigt spelande musiker som gjorde en stort intryck på mig redan när jag var kring 3-4 år. 

Vilka mer har influerat dig?
– I lågstadiet hade jag en kompis som hette Jacob Gordin vilken musicerade hela sitt liv, i både uppgång och nedgång. Vi hade kontakt med varandra ända till vuxen ålder, men som sorgligt  nog tog slut för tidigt. Min musiklärare Sven-Erik Fahlander från mellanstadiet till högstadiet 
gav sig inte fören jag kunde stämma gitarren själv. "Falle" som alla kallade han har gjort enormt mycket musik från visor till den ökända men mycket populära "Brynäs Hej hej" och Svensktoppen. Så mycket musik har varit med mig hela tiden. Men mitt Olympiska idrottsintresse har tagit mycket tid och alltid varit min första prioritet. Men min tränare och mentor Hans Rubert, som tyvärr nyligen gick bort sa alltid att det är viktigt med musik när man tränar. Det ska vara glad musik som 
ger dig energi och bra glatt humör. 

Har du några övriga kopplingar till musiken?
– Jag har många goda vänner inom musiken och en adept till mig som blev både Svensk och Nordisk mästare i tyngdlyftning är yrkesmusiker idag, Christopher Andersson Bång. Samt mina sommarjobb på kollo i Kratte Masugn innefattade alltid läger eld, korvgrillning och sång vid brasan. 
Jag skulle kunna berätta hur länge som helst med  alla möten med musik och dess utövare. Billy Bremner är en grym ikon och legend på gitarr som skulle visa mig hur jag kunde spela, ha ha. Omöjligt att ens försöka sig på hans skills. Conny Lindström vars fru Birgitta som jag känt sedan liten spoling har haft stort inflytande på mig med positivitet av den högre skolan i socialkompetens. Conny som jag jobbat tillsammans med 
i många år är också en virtuos på gitarren. Vilken också har lärt mig mycket om att spela men att glädje är viktigast. 

Så det här är ditt sätt att fira en historisk idrottsprestation?
– Om vi ska gå tillbaka till mitt 25 års-jubilerande som Sveriges starkaste Olympier och hur jag ska fira detta på bästa sätt? Ja varför inte med en helt egenskriven Julvisa där jag nu själv gjort både text och musik. Jag gjort detta till en tradition att sjunga en Julsång ett antal år tillbaka. Förra året fick jag en riktigt lektion efter mitt samarbete med Joel Svensson, en av Sveriges bästa gitarrister. Tillsammans gjorde vi en liten dundersuccé med julsången "Julen i din famn" och för några år sedan en rockcover på White Christmas, dessa finns f.ö. också på Spotify. 
Superkul är det att lära sig nya grejer och hur man kan göra. Så jag tänkte, va fasiken, dags att prova själv efter år av övningskörning, så då firar jag på detta sätt. 

Kan du berätta mer om den nya låten och själva inspelningen?
– Julen som kommer är en julvisa på 2 min och 35 sek som jag komponerat ihop både text och musik till. Så när den var klar kontaktade jag min gode vän, Oscar Löfstrand som kan musik utan och innan för en avlyssning. Han säger ordagrant: Bra! Bergström, den här är ju bra, vi spelar in den. Kom hit på lördag så kör vi.
Jag tränade ordentligt. Gick hem till Oscar, han riggade upp mikrofonen och jag körde på. Bra Bergström sa Oscar, nu lägger jag på lite basgitarr sen måste vi några till musiker med på detta. Jag kände direkt att Conny Lindström måste spela lite juliga inlägg med sköna harmonier på gitarren. Sen kom det till mig att en violin måste vara med vid Jul. Så då finns ju bara en som har känslan och mjukheten i stråken för bästa julfeelingen, Mia Jansson Hakola och även hon tackade ja till att vara med. Conny Lindström kontaktades och han sa efter han lyssnat på låten 
att jag är på så klart, kompis! Efter alla inspelningar kändes det att det började bli nåt jag kunde stå för. Men det fattades nåt som jag inte visste vad det var. 
Jag åkte ned på Fyshuset, vår träningsanläggning och där var Mats Svartling och tränade. Mats fruga Åsa Karlson som är sångerska och tillsammans med sin syster är Systrarna K, vilka turnerar Sverige runt och sjunger på hög nivå. Jag frågade Mats om jag skulle skicka Julvisan till henne för 
på lyssning. Javisst, sa Mats,då blir hon glad. Jag skickade Julvisan och Åsa svarade mig med att det saknas ju lite kör stämmor på refrängen. Där sa hon det jag kände fattades. Jag tog mig modet att fråga om Åsa skulle kunna tänka sig lägga på lite stämmor. Svaret kom direkt: Javisst! 
Vi spelade in och Oscar satte ihop allt och det kändes komplett. Ja i alla fall för mig som lekman var jag mer än supernöjd. Oscar skickade Julvisan till Mattias Liljeholm för mastring som det heter när det ska bli klart och det blev det. Nu var det bara pricken över i ett kvar.

Har du hunnit spela upp den för några innan de släpps nu den första advent?
– Jag skickade den till min gode vän Rolf Lassgård som är musikälskare för den slutgiltiga kommentaren om visan. Detta har vi gjort som en tradition i alla år eftersom Rolf tränat efter min vägledning i cirka 20 år. Jag väntade med spänning på Rolfs svar.
Rolf svarade: Bra broder, det där är din bästa jullåt hittills.! Det hörs och känns att det är du och julen är räddad! Jag kände då att pricken över i ett var på plats, så nu kör vi.
Det känns naturligtvis enormt roligt och uppskattande med alla inblandade i mitt julviseprojekt 2021 i samklang med 25 års-jubilerande med mitt livs idrottsprestation att få bli Sveriges starkaste olympier genom tiderna. 
Att som musikamatör få göra detta med proffs, känns toppen och att komma in på Spotify är för mig stor glädje. Förhoppningen är att jag kan hjälpa till att sprida lite julstämning och glädje runt om i landet med den här insatsen också!

Se den officiella musikvideon här https://www.youtube.com/watch?v=CWNaZDqGZkc

PR-TV intervju inför release första advent 2021 https://www.youtube.com/watch?v=PiTiBLM_v2M

Det är Julen som kommer på Spotify >>

Fakta:
Anders T Bergströms bästa lyft är 400 kg fördelat på 175 kg i ryck och 225 kg i stöt.
Vilket fortfarande än idag är den enda svensk som lyft 400 kilo internationellt.

Premiär för julsången Det är Julen som kommer
Söndagen den 1:a advent på Spotify
Text och musik: Anders T Bergström

För mer information kontakta
Anders T Bergström
Mobil: 070-598 98 16
E-post: atb@fyshuset.se