Namnet oktober kommer ursprungligen från latinets snarlika october som betyder den åttonde månaden. Enligt den äldre romerska kalendern var nämligen oktober årets åttonde månad och inte den tionde så som den är för oss nu. För många innebär oktober månad det officiella startskottet för hösten, eftersom september inte sällan bjuder på brittsommar med behagligt väder som påminner om sensommar. Den mörkare årstiden för med sig extra mys i form av högtider som exempelvis Halloween (som firas den 31 oktober) och Thanksgiving för kanadensarna som firar tacksamhetens dag i oktober. Den som vill ha tips på vad man kan ägna sig åt när temperaturerna sjunker och mörkret lägger sig tidigare på dagen får här 5 sådana för att maxa oktober månad.

Pokerturnering i goda vänners lag

Kyligare temperaturer bäddar för inomhusaktiviteter. Varför inte satsa på en som är av mer intellektuell art och som kan göras i en mysig miljö med tända ljus? Ett exempel på en sådan aktivitet är en pokerkväll med vänner och bekanta där ni ger er hän åt skoj av det strategiska och stimulerande slaget genom att spela en pokerturnering över lite plockmat och dryck. Dina gäster får förslagsvis lite material med tips och strategier på förhand så de kan läsa på om pokerns grunder genom interaktiva inlärningsverktyg och strategiartiklar innan de dyker upp på eventet.

Besök på Ulriksdals slottsträdgård

Ulriksdals slottsträdgård är väl värd ett besök i oktober för den som är ute efter en lugnare utflykt. Här finns en uteträdgård, ett växthus, en trädgårdsbutik och caféverksamhet som man kan utforska. Slottsparken omfattar ett vidsträckt område med spår av olika stilideal. En gång i tiden, närmare sagt i slutet av 1600-talet, anlade man här en av landets mest överdådiga barockträdgårdar. I slutet av 1700-talet planterades 2 000 träd för att skapa en friare park som en kontrast till barockens mer strikta och symmetriska anläggning. Idag kan du botanisera bland vackra växter, skulpturer och praktfulla grönområden till det harmoniska ljudet av Igelbäcken vars porl hörs genom hela slottsparken.

Halloweenfirande

Halloween är en tradition som typiskt sett firats i USA dit högtiden i sin tur kom med irländska invandrare i mitten av 1800-talet. Ursprungligen firade man att sommaren var slut och vintern började. Häxor, älvor och andeväsen ansågs vara särskilt aktiva runt den här tiden på året. Idag anses högtiden av många som ett kommersiellt jippo, inte minst med tanke på att den involverar utklädande och godiskonsumtion i form av “bus eller godis”. För den som vill göra höstmörkret lite mer festligt är dock Halloween lagom krävande och kan firas med rätt små medel. Den som är sugen kan pussla ihop en egen skräckoutfit med inventarier som går att hitta i hemmet, dekorera pumpor och ställa till med fest med en kuslig meny som bjuder på exempelvis korvfingrar med grönt mos och spindelpizza.

Svampplockning

Höstens matlagning får gärna vara mustig och ta tid - långkok är ett hett tips och så även rätter som innehåller svamp av olika slag. Vad passar då bättre än att plocka din egen svamp i oktober? Det enda som behövs är en hink, fotriktiga stövlar, en mobilapp som Svampguiden och ett hum om var godbitar som kantareller (skogens guld) kan tänkas finnas. Viktigt att ha koll på är vilka svampar som är ätbara och vilka som är giftiga för att undvika eventuella missöden. I det senare avseendet kan du exempelvis ladda ner en broschyr på www.giftinformation.se som listar de giftigaste svamparna i Sverige.

Hemmaspa

En avslutande aktivitet i oktober som lämpar sig att göra inomhus är hemma-SPA. Istället för att lägga ner dyra slantar på en SPA-resa eller vistelse skapar du helt enkelt förutsättningar för att rå om kropp och själ hemma. Det kallare vädret i oktober innebär att huden enklare torkar ut. Vi rekommenderar därför att du antingen köper eller själv förbereder en återfuktande ansiktsmask som du lägger medan fötterna vilar i ett behagligt fotbad med väldoftande badsalt. Stäng gärna av elektroniska anordningar och sätt på lugn meditativ musik för extra SPA-känsla.