Projektansvarige Jan Bendrik från Älvkarleby Turism & Näringsliv är mycket glad och optimistisk över att projektet nu är i hamn.
– Vi har kämpat länge för det här och det känns fantastiskt att alla pusselbitar har fallit på plats. Jag är övertygad om att det här blir ett lyft, inte bara för fisket, utan för hela besöksnäringen i regionen , berättar Jan.
Det är ju inte bara ett museum utan ett helt koncept byggt runt våra fina förutsättningar med Sveriges bästa laxfiske.

Hela sportfiskemuseét riskerade faktiskt att flyttas ned till Stockholm men sedan Vattenfall upplåtit det före detta Laxforkningsinstitutets lokaler till förfogande och dessutom renoverat byggnaden så finns nu i vårt närområde Europas enda renodlade sportfiskemuseum i dessa vackra lokaler, i naturskön miljö, med älven alldeles intill knuten.

Museets inredning och grafiska form är gjord av två av Sveriges erkänt skickligaste inom detta område. Jan Thulin och Göran Dyhlén som bägge har flera utmärkelser och nationella uppdrag i bagaget. Göran med ett antal egna reklambyråer på meritlistan konstaterade;
– Detta är bland det roligaste jag gjort!
Jan Thulin poängterar att byggnaden som uppfördes på 70-talet är perfekt för den nya verksamheten.
– Vi såg potentialen i fastigheten men fick slå ut massor av väggar då det var fler långa korridorer men resultatet med ljuset och läget intill vattnet blev fantastiskt.

Nya Sportfiskeforum är mycket mer än ett museum med över 3000 spännande föremål från seklets början fram till idag. Här finns en exposé över det svenska sportfisket, visat i ord, bilder med massor av spännande föremål vilket borde intressera såväl fiskeentusiaster som noviser på området. Här kan besökarna följa hur redskapen utvecklats från tagellinor på rullar av trä och spön av greenheart till vår tids sofistikerade utrustning i konstmaterial.

Bland premiärbesökarna återfanns bland annat fiskeexperten Bernt Moberg, Älvkarlebys egen guide Anna Nygren och konstnären Johan Thunberg som har en egen ateljé på Laxön. Alla var entusiastiska och har stora förhoppningar om Sportfiskeforums betydelse för Älvkarlebys framtid.
– Det är bra att man nu får en gemensam mötesplats för sportfisket, menade Bernt, som även hoppades på intressanta seminarier och föredrag i framtiden.
– Att Älvkarleby är ledande i Sverige på laxfiske råder det ingen tvekan om, poängterade Anna, som betonade ortens 1000-åriga fiskehistoria och att de tre senaste rekordlaxarna dragits upp ur älven. Den senaste vägde in på nästan 28 kilo!
– Det här kommer att dra massor av nya besökare till Älvkarleby, konstaterade Johan som parallellt med den egna utställningen även ställer ut i USA under sommaren.

Mats Öström, Kultur och Fritid Gävle, sammanfattade den soliga invigningen på följande sätt:
- Fantastiskt med en ny attraktion som kommer att betyda mycket, inte bara för Norduppland, utan hela regionen.