Faktum är att vi inom kort kommer att leva i ett nästan helt automatiserat samhälle. Bilarna håller på att bli helt självkörande, vi har appar som automatiskt beställer hem nya varor när det i slut i kylskåpet, och vår ekonomi blir allt mer automatiserad med hjälp av handelsprogram och smarta robotar som hjälper oss att betala räkningar och investera våra pengar.

4 sektorer som har blivit allt med automatiserade under de senaste åren

Nedan är exempel på sektorer som har blivit automatiserade under de senaste åren:

Automatisk handel

Den automatiska handeln har tagit över en stor del av branschen under de senaste åren. Här används en trading robot för att ta automatiska beslut, t.ex. vid köp av kryptovalutor. Men de flesta banker har även någon typ av smart robot som hjälper dig att investera dina pengar eller betala eventuella räkningar med hjälp av autogiro.

Deklaration

Under de senaste årtiondet har deklarationen blivit allt mer automatiserad. Du behöver inte längre fylla i din lön, det görs istället automatiskt tack vare att din arbetsgivare rapporterar detta med hjälp av arbetsgivardeklarationer. 

Samma sak gäller om du köper eller säljer aktier och fonder. Banken rapporterar detta och siffrorna fylls sedan i automatiskt i deklarationen.

Visst, du måste fylla i vissa saker på egen hand, åtminstone i de flesta fall. Men om du endast har lön från arbetsgivare och inte vill eller kan göra några andra avdrag, är i princip allting automatiserat.

Automatiserad bilkörning

Bilarna blir allt mer automatiserade för varje dag som går. De flesta moderna bilar har någon typ av automatisk funktion, oavsett om det gäller automatisk parkering, automatiskt landsvägskörning eller något annat.

Faktum är att många framträdande namn inom branschen tror att vi kommer ha helt självkörande och automatiska bilar inom snar framtid, så snart som inom 10 år. Huruvida så faktiskt blir fallet får vi dock vänta och se. 

Automatiskt sparande

De flesta banker har numera någon typ av automatisk sparrobot som antingen sparar eller investerar dina pengar. I dessa fall dras ofta pengarna direkt från ditt konto när lönen kommer, eller vid andra tillfällen som du först anger manuellt. Roboten sköter sedan hela din investeringsplan helt automatiskt. 

Därmed är det inte längre ett måste att vara involverad i processen, även om det kan vara en stor fördel att hålla ett öga på vad som händer på marknaden och i din portfölj.