Vad sägs om detta citat från dansaren, steppkungen och filmcharmören Fred Astaire:
– Det är mig ett nöje att kunna rekommendera Läkerol-tabletterna. De äro stimulerande för en uttröttad strupe, uppfriskande för rösten och synnerligen behagliga för smaken.

Citerad i boken Läkerol - Den går jorden runt, tryckt av Göteborgslitografen 1941. En fantastisk samling av dåtidens mest kända människor som alla framhåller Läkerols främsta egenskaper. Nobelpristagare, läkare, kungligheter, författare och artister är alla överens om nyttan med tabletterna från Gävle.

Upphovsmannen och grosshandlare Adolf Ahlgren lät inte vem som helst sälja Läkerol. Handlare valdes ut och fick intyga att de inte skulle sälja tabletten vidare till andra grossister och inte till ett för lågt pris. Genom att hålla ett premiumpris och påvisa internationella framgångar skapade Ahlgren ett förtroende för sitt varumärke. Succén Läkerol var därmed ett faktum!
En av Ahlgrens systrar konfronterade honom och poängterade hur mycket pengar han skulle ha kvar om han inte lade så mycket på reklam.
– Jag skulle förstås ha pengarna kvar, men jag skulle ha varorna kvar också. Med andra ord, jag skulle aldrig ha lyckats. Ingen produkt säljer sig själv. Det förstod Ahlgren tidigt. Han var något av en pionjär när det kom till att marknadsföra sina produkter.

Sonsonen Robert och Anita Ahlgren, som saknade arvingar, instiftade 2008 en fond med större delen av sin förmögenhet. Syfte var att, efter deras frånfälle, stödja och uppmuntra företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företag i Gästrikland och Hälsingland, oavsett typ av bransch, som vill expandera genom internationell handel är välkomna att ansöka om ekonomiskt stöd för sin satsning. Det delas årligen ut stipendier till ett antal sökande. Årets ansökningar skall vara inne senast den 31 oktober.

Fakta om Ahlgrenska Donationsfonden
• Lanserades 2014 efter en donation av Robert och Anita Ahlgren. Fonden har idag ett sammanlagt värde på cirka 60 miljoner kronor och är en av regionens större.
• I och med detta anslag har fonden delat ut närmare sju miljoner kronor till 38 av länets företag inom vitt skilda branscher.
• Familjen Ahlgrens anda var viktig för bildandet av donationsfonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten och som satsar för att växa.
• Fonden verkar inom Gävleborg. Såväl enskilda personer som institutioner (företag och organisationer) är välkomna att söka.

För mer information om Ahlgrenska Donationsfonden kontakta
Peter Candell
Ordförande
Mobil: 070-674 12 44

Ove Anonsen
Styrelsemedlem och initiativtagare till fonden
Mobil: 070-317 74 15

Hemsida och information om ansökan: https://ahlgrensdonationsfond.se


Bildtext: Ur boken Läkerol - Den går jorden runt.