Runt om i bruket finns idag ett 30-tal informationstavlor som berättar den spännande historien om hur Sverige utvecklats genom århundraden av hårt arbete och grundandet av folkhemmet.
På hälften av tavlorna finner man nu en QR-kod som besökaren enkelt läser av med sin mobiltelefon och får en liten berättelse baserad på just den specifika plats de befinner sig på.
– Det här är en första test på de möjligheter som det här systemet kommer att kunna erbjuda besöksdestinationer och turismål, berättar Joe Formgren, medgrundare och marknadsansvarig för den nya tjänsten som kommer att lanseras under hösten.

I detta skede är  tjänsten helt kostnadsfri för besökaren men sedan finns möjlighet att komplettera funktionen där besökaren får betala en slant för ännu mer information och större upplevelse samtidigt som man stöder bevarandearbetet och utvecklingen av den aktuella destinationen. Berättarröst är Föreningen Hyttans tidigare ordförande Stig Jönsson.
– Vi kommer under sensommaren och i höst att komplettera alla tavlor samt att addera flera mervärden och funktioner för den som vill uppleva destinationen både på plats och digitalt, hälsar Joe. Men det är redan i sommar ett trevligt besöksmål att både upptäcka och lyssna på!

Pixelvoice är mycket lätt att använda och att skapa intuitiva presentationer som baseras på bild och berättelser i tal. Destinationer som är intresserade av detta kan redan nu ta kontakt med Pixelvoice för att anmäla sitt intresse för tjänsten. Mycket enkelt och prisvärd att administrera själv - eller att upphandla en prisvärd produktion.

https://pixelvoice.app/intressanmalan


Funktion Pixelvoice Guide
Med en modern mobiltelefon så öppnar man kameran och betraktar QR-koden så föreslår den automatiskt sidan med berättelsen.
Det går också att ladda hem en särskild QR-app om funktionen ovan mot förmodan inte är inbyggd i mobilen. Den fyller då samma funktion som ovan.

Om Pixelvoice
Funktioner och övriga möjligheter för version 1.0 presenteras efter sommaren. 

Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.

För mer info se: https://axmarbruk.se