Socialdemokraterna är troligtvis det parti som haft mest turbulens i svensk historia. Håkan Juholt, Mona Sahlin och Stefan Löfvén är bara några av många socialdemokratiska vindar som beklätt dagspressens förstasidor under de senaste åren. Under Löfvéns sista tid innan hans avgång dalade stödet för Socialdemokraterna, men sedan Magdalena Anderssons tillträdelse har stödet återigen vuxit till nya nivåer som tyder på att hennes parti återigen har goda chanser att vinna riksdagsvalet i år. Detta bekräftas i ett flertal opinionsmätningar har utförts, men också i oddsen som pekar på socialdemokratins framgångar i höstens val. Alla odds inför Riksdagsvalet 2022 kan du ta del av här. Värt att nämna är att ingen annan kvinna haft ett så starkt stöd som Magdalena Andersson, som också är Sveriges allra första kvinnliga statsminister.

Trots det höga stödet finns det dock ett starkt stöd för Modernaternas Ulf Kristersson, också, som enligt opinionmätningarna anses vara ännu en stark kandidat för statsministerposten. Efter honom följer även Annie Lööf och Jimmie Åkesson med i racet. Lööf har varit ganska otlydlig med var hennes traditionellt borgerliga parti vill stå på den politiska skalan. Centerpartiet har länge varit ett stödparti för den socialdemokratiska regeringen och skulle helst regera med Modernaterna och Kristdemokraterna. Men efter överenskommelsen mellan M, SD, och KD verkar C hellre ställa upp som ett enskilt alternativ. Mycket tyder dock på att Annie Lööf inte har ett lika starkt stöd som kan jämföras med det hos Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Även om Jimmie Åkesson heller inte tros bli statsminister i årets riksdagsval är förtroendet för SD och Jimmie Åkesson väldigt högt och anmärkningsvärt. Partiet har varit väldigt framgångsrikt under de senaste tio året och har ett historiskt högt stöd.

Liberalerna och Miljöpartiet har dock en oviss framtid i riksdagsvalet eftersom båda legat under fyraprocentsspärren som krävs för att komma in i riksdagen. I de senaste mätningarna ser Miljöpartiet ut att möjligtvis klara sig över fyra procent, medan Liberarerna haltar efter. Värt att poängtera är att det fortfarande finns mycket tid kvar till valet och att siffrorna kan svänga ju närmare vi kommer valdagen, som i år hålls den 11 september. Redan under mars månad svängde V, M, SD och KD och bestämde sig för att köra över regeringen kring bränslepriserna, som kan bli en av de kanske mest avgörande ämnena i valet 2022.

Mycket hänger också på vilka frågor partierna vill belysa för väljarna och hur dessa mottas av det svenska folket. För att följa de senaste nyheterna och utvecklingen kring Riksdagsvalet 2022 är SVT:s valguide en säker och pålitlig källa att följa. Där finns också intervjuer, debatter och olika inslag som berör valet.