- Vattenfall vill erbjuda elkunder i södra Sverige mer el genom effekthöjning av Forsmark 1. Vi har möjlighet att utan större tekniska åtgärder öka elproduktionen för denna reaktor motsvarande den årliga förbrukningen i omkring 200 000 lägenheter eller 50 000 villor. Vi har lämnat in ansökningar till ansvariga myndigheter och hoppas snart få ett positivt besked för att kunna bidra med ännu mer fossilfri el, säger Torbjörn Wahlborg, nordisk produktionschef vid Vattenfall.

Kärnkraftverket Forsmark i Uppland har tre reaktorer med 990 MW (F1), 1121 MW (F2) respektive 1172 MW (F3). Effekten vid reaktorn Forsmark 2, som är en syskonreaktor till Forsmark 1, höjdes med drygt 100 MW redan 2013. Forsmark 1 är moderniserad för att säkra långtidsdrift och infrastrukturen är uppgraderad. Det ger möjlighet att licensiera anläggningen för en högre effekt.

- En effekthöjning av Forsmark 1 kan bli ett viktigt effekttillskott i elområde 3, inte minst vintertid då elbrist kan uppstå i de södra elområdena vid riktigt kall väderlek. Sverige behöver mer planerbar elproduktion i södra Sverige och vi kan höja effekten vid F1 med relativt små åtgärder med 50 MW i år och ytterligare 50 MW nästa år, säger Björn Linde, vd för kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Forsmark är Sveriges största elproducent med en total produktion på drygt 25 TWh i fjol. Kärnkraften i Sverige står för närvarande för drygt 30 procent av den totala elproduktionen.


För ytterligare information kontakta:
Vattenfalls pressavdelning, telefon +46 8 739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

 

Artikeln är publicerad för Aktuellmiljo.se i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.